En man går digital rundtur i Lunds domkyrka
Foto: Karin Rosvall

Digital rundtur i Domkyrkan

Lunds domkyrka har välkomnat sina besökare sedan 1100-talet. Välkommen på en rundtur vare sig du är i kyrkan just nu eller någon annanstans i världen.

Starta din digitala rundvandring i Domkyrkan

Välkommen på en digital rundvandring i Lunds domkyrka. Nedan hittar du rundvandringens nio stationer. Klicka in dig på valfri station för att börja. 

 

Lunds domkyrkas torn med klarblå himmel bakom.

1. Kyrktornen och portarna

Kyrktornen har sett olika ut under de 900 år som kyrkan funnits, men de senaste tornen är uppförda år 1880 och sträcker sig 55 meter mot himlen. I båda tornen finns klockor, den äldsta klockan är från år 1513.

Mittskeppet Lunds domkyrka

2. Mittskeppet

Gå in i Domkyrkan, förbi det välkomnande vapenhuset och stanna precis när du kommer in i katedralen. Nu är du i Domkyrkans mittskepp, även kallad långhuset, vilket är huvuddelen av byggnaden.

Astronomiskt ur i trä.

3. Det astronomiska uret

Fortsätt in till vänster när du gått genom entrén och stanna framför det stora astronomiska uret i det norra sidoskeppet. Uret är 600 år gammalt.

Dopfunt i sten. I bakgrunden syns en ljusbärare och en madonnastaty.

4. Dopkapellet

Gå från uret, längs kyrkväggen och upp för trappan. I detta nordöstra hörn av Domkyrkan ligger dopkapellet, en plats för mindre andakter, dopgudstjänster och enskild bön. Här finns en av Domkyrkans två dopfunter, en så kallad paradisdopfunt i sandsten från 1200-talet.

5. Högkor och absid

Gå från dopkapellet några meter mot mitten av kyrkan och vänd ansiktet mot altaret. Nu står du framför högkoret, längst fram i kyrkan. Domkyrkans högkor är vida känt för korstolarna från 1350-talet, altarskåpet från år 1398 och absidens mosaik från 1927. Högaltaret i högkoret invigdes 1 september år 1146. 

Sjuarmade ljusstakens kapell, Lunds domkyrka

6. Sjuarmade ljusstakens kapell

Fortsätt från mitten av kyrkan över till kyrkans södra sidoskepp; här finner du den sjuarmade ljusstakens kapell. Ljusstaken är från 1400-talet och ska påminna om en liknande ljusstake som stod i templet i Jerusalem.

Sandstensskupltur av jätten Finn som kramar en av pelarna i Kryptan.

7. Kryptan och jätten Finn

Gå ner en trappa från den sjuarmande ljusstakens kapell och sedan ytterligare en trappa ner. Du befinner dig nu i kryptan, den äldsta delen av Lunds domkyrka. År 2023 fyller den 900 år. Av många anses den vara det mest förnämsta romanska rummet i norra Europa. Här hittar du jätten Finn som enligt sagan byggde hela Lunds domkyrka.

Lunds domkyrkas södra sidoskepp

8. Södra sidoskeppet

Gå upp från Kryptan och fram till den vackra ljusgloben. Du står nu i det södra sidoskeppet och på den plats där det tänds över 100 000 ljus per år. På kortväggen hänger en äldre del av det medeltida uret.

Orgel i Lunds domkyrka

Orglarna i Domkyrkan

Allt sedan 1200-talet har det spelats orgelmusik i Lunds domkyrka. Idag har Domkyrkan totalt sex orglar där läktarorgeln från 1934 utgör Sveriges största kyrkorgel räknat i antal pipor.

Mobilappen Medeltidens Lund

Foto: Katedralskolan och Viatact AB - Ladda ner appen Medeltidens Lund via GooglePlay

Appen Medeltidens Lund låter dig bland annat upptäcka hur det gick till att bygga Lunds domkyrka och Liberiet. Ladda ner gratis från Appstore eller GooglePlay. Appen är framtagen av elever vid Katedralskolan i Lund och företaget Viatact AB.