Starta din digitala rundvandring i Domkyrkan
Välkommen på en digital rundvandring i Lunds domkyrka. Nedan hittar du rundvandringens nio stationer. Klicka in dig på valfri station för att börja.
Lunds domkyrka har välkomnat sina besökare sedan 1100-talet. Välkommen på en rundtur vare sig du är i kyrkan just nu eller någon annanstans i världen.
Välkommen på en digital rundvandring i Lunds domkyrka. Nedan hittar du rundvandringens nio stationer. Klicka in dig på valfri station för att börja.
Kyrktornen har sett olika ut under de 900 år som kyrkan funnits, men de senaste tornen är uppförda år 1880 och sträcker sig 55 meter mot himlen. I båda tornen finns klockor, den äldsta klockan är från år 1513.
Gå in i Domkyrkan, förbi det välkomnande vapenhuset och stanna precis när du kommer in i katedralen. Nu är du i Domkyrkans mittskepp, även kallad långhuset, vilket är huvuddelen av byggnaden.
Fortsätt in till vänster när du gått genom entrén och stanna framför det stora astronomiska uret i det norra sidoskeppet. Uret är 600 år gammalt.
Gå från uret, längs kyrkväggen och upp för trappan. I detta nordöstra hörn av Domkyrkan ligger dopkapellet, en plats för mindre andakter, dopgudstjänster och enskild bön. Här finns en av Domkyrkans två dopfunter, en så kallad paradisdopfunt i gotländsk kalksten från 1200-talet.
Gå från dopkapellet några meter mot mitten av kyrkan och vänd ansiktet mot altaret. Nu står du framför högkoret, längst fram i kyrkan. Domkyrkans högkor är vida känt för korstolarna från 1350-talet, altarskåpet från år 1398 och absidens mosaik från 1927. Högaltaret i högkoret invigdes 1 september år 1146.
Fortsätt från mitten av kyrkan över till kyrkans södra sidoskepp; här finner du den sjuarmade ljusstakens kapell. Ljusstaken är från 1400-talet och ska påminna om en liknande ljusstake som stod i templet i Jerusalem.
Gå ner en trappa från den sjuarmande ljusstakens kapell och sedan ytterligare en trappa ner. Du befinner dig nu i kryptan, den äldsta delen av Lunds domkyrka. År 2023 fyller den 900 år. Av många anses den vara det mest förnämsta romanska rummet i norra Europa. Här hittar du jätten Finn som enligt sagan byggde hela Lunds domkyrka.
Gå upp från Kryptan och fram till den vackra ljusgloben. Du står nu i det södra sidoskeppet och på den plats där det tänds över 100 000 ljus per år. På kortväggen hänger en äldre del av det medeltida uret.
Allt sedan 1200-talet har det spelats orgelmusik i Lunds domkyrka. Idag har Domkyrkan totalt sex orglar där läktarorgeln från 1934 utgör Sveriges största kyrkorgel räknat i antal pipor.
Foto: Katedralskolan och Viatact AB
Appen Medeltidens Lund låter dig bland annat upptäcka hur det gick till att bygga Lunds domkyrka och Liberiet. Ladda ner gratis från Appstore eller GooglePlay. Appen är framtagen av elever vid Katedralskolan i Lund och företaget Viatact AB.