Foto: Robert Backe

Artikel om miljödiplomeringen

Svenska kyrkan i Lund är miljödiplomerad

Äntligen har Svenska kyrkan i Lund gått i mål och har tack vare ett lyckat hållbarhetsarbete i våra församlingar blivit miljödiplomerade. Församlingarna i Lund har arbetat mycket ambitiöst med den pastorala verksamheten och lagt ner mycket arbete på att konkretisera hur den kristna tron är direkt relaterad till omsorg och ett ansvar för Guds skapelse. 

Engagemang och samverkan 

Det senaste årens arbete har involverat engagerade medarbetare, ideella och förtroendevalda som tillsammans drivit hållbarhetsarbetet framåt. Vi har engagerat oss i allt från lokala projekt i respektive församling till Svenska kyrkans nationella projekt Walk for Future som ägde rum under 2021. 

Vi har under åren lärt oss att samarbeta mellan församlingar och samverka med organisationer och företag. Miljödiplomering kan ses som lärande för hela organisation och vi har under åren behövt rannsaka oss själva och ifrågasätta vårt invanda beteende. 

Foto: Robert Backe

Omställning och förändring 

Det vi lärt oss från en lång period i en pandemi är att vi människor har en förmåga att förändra och ställa om när det verkligen behövs. De senaste åren har vi under en kort tid fått ställa om våra verksamheter och sätt att möta varandra. Att förändra ett invant beteende är viktigt även framöver om vi vill uppnå Svenska kyrkans nationella klimatmål i den fastställda färdplanen för klimatet. 

Klimatneutrala år 2030

Färdplanen för klimatet antogs av Svenska kyrkan år 2019. Det övergripande effektmålet för färdplanen är att Svenska kyrkan ska vara klimatneutral år 2030, det vill säga att inte lämna nettobidrag till den globala uppvärmningen. Genom utsläppsminskningar i den egna verksamheten samt insatser för omställning både nationellt och globalt ska målet nås. 

Vad händer framöver? 

Nu fortsätter Svenska kyrkans hållbarhetsarbete och vår målsättning är att arbeta vidare med miljödiplomering i fas två. Målet blir mer ambitiösa och vi ser fram emot att hitta fler samarbeten framöver. Allt för att arbeta mot Svenska kyrkans gemensamma mål att vara klimatneutral år 2030. 

 

Svenska kyrkans färdplan för klimatet

Klimatneutralitet Svenska kyrkan ska vara klimatneutralt senast år 2030, det vill säga inte lämna något nettobidrag till den globala uppvärmningen. 

Värderingsförändring Svenska kyrkan ska verka för den värderingsförändring som vi som mänsklighet behöver åstadkomma och lyfta andliga och existentiella aspekter av klimatkrisen. 

Solros
Foto: Robert Backe

Bidra till klimaträttvisa Svenska kyrkan ska stärka stödet till de människor som drabbas mest av klimatförändringarnas effekter trots att de bidragit till dem allra minst. Ska ske genom exempelvis Act Svenska kyrkan. 

Källa: https://www.svenskakyrkan.se/svenska-kyrkans-fardplan-for-klimatet-

 

 

Exempel på saker vi arbetet med det senaste åren

Vindkraftverk mot en disig himmel i solnegång
Foto: Robert Backe
  • Klimatvandringen Walk for Future pågick under 2021
  • Resepolicy och reseriktlinjer, miljöpolicy, energipolicy är antagna av kyrkorådet.
  • Återvinning och återbruk är en självklarhet.
  • Fokus på ekologiskt, fairtrade och närproducerat i våra serveringar. 
     

”Det är få församlingar/pastorat som på ett sådant tydligt sätt som ni, kopplat samman gudstjänst/undervisning/diakoni med hållbarhetsarbetet. Ni har insett att en viktig del av hållbarhetsarbetet handlar om en omvändelse till att se på världen, med alla dess former av liv, utifrån Guds kärleksfulla ögon.”

Diplomeringsutlåtandet från november 2021