Lyssna

Nyhet / Publicerad 24 maj 2023 / Ändrad 19 juli 2023

Tummen upp för drop in-dop i domkyrkan!

Fredagen den 21 juli är det dags för årets drop in-dop i Luleå domkyrka. Charlott Rehnman, domprost, Maria Ruottinkoski, kyrkomusiker, Markus Wargh, domkyrkoorganist och Anna Grenholm, präst, jobbar denna populära dag. Här delar de med sig av sina bästa tips kring och tankar kring dopet.

Genom dopet blir vi en del i Guds stora familj som består av all döpta över hela världen.

Anna Grenholm, präst (längst till höger i bild):
- Jag kan icket räkna alla dop jag genomfört under de 30 år jag varit präst, men det är nog ett fyrsiffrigt antal, härligt!

Vad är speciellt med just dop, vad får du för känsla?
-  I dopet visar Gud hur oändligt viktiga vi är i Guds ögon och att Gud själv vill dela vårt liv med oss. Gud ger ett löfte att alltid finnas med oavsett hur livet är med alla dess berg och dalar. Guds kärlek bär oss. Ett löfte som bär över livets gräns. Ett löfte som också innehåller förlåtelse när vi gör fel. Gud vänder sig inte bort från oss utan förlåter när vi ber om syndernas förlåtelse. Vi blir genom dopet också del i Guds stora familj som består av all döpta över hela världen.  Vi kallas också till att vara Jesu Kristi lärjungar. Allt detta är gåvor som flyter i dopvattnet som vi får ta emot i tro.

- Mitt bästa tips till dopsällskapet är att de kontaktar en präst för att prata om dopet. Och om ni vill ha ett dop i ett mindre sammanhang – gör så. Och om ni vill ha ett dop i ett större sammanhang – gör så.

- Det absolut bästa med att hålla dop är varje gång jag får ögonkontakt med dopbarnet. Och ibland även ett leende. Underbart!

Maria Ruottinkoski, musiker:
- I år delar jag drop in-dop-dagen med Markus Wargh som är domkyrkoorganist, jag kommer att spela piano.

Hur är det att vara musiker vid ett dop?
- Dop är spontant, man vet inte riktigt vad som händer när det handlar om små bebisar, barnen tar ofta över tillställningen och det händer roliga saker då. Familjen kanske har önskat en speciell sång men sången visar sig drunkna i olika bebisljud.
- Det är nästan alltid livfullt vid dopen, om barnen som döps är lite äldre brukar de plaska i dopfunten eller springa runt i kyrkan.

Har du tips på vacker musik vid doptillfället?
- Psalm 879 Sov du lilla, sov nu gott önskas ibland. Den är min favoritpsalm vid dop. Annan populär musik är psalm 248 Tryggare kan ingen vara och psalm 791 Du vet väl om att du är värdefull.

 

 

Markus Wargh, domkyrkoorganist:
- För det mesta så är dom flesta dop ganska enkla för min del. Jag brukar spela två olika psalmern men ibland finns det önskemål om inledningsmusik när familjen kommer in i kyrkan. Det är en lite mjukare tongång på dop och inte det pampiga som det oftast är vid andra förrättningar. 

Charlott Rehnman, domprost:
- Jag har försökt räkna och jag tror att jag har döpt ungefär 1 200 personer under 35 års tid.

Vad är speciellt med just dop, vad får du för känsla?
- Vid varje dop blir jag tacksam över själva livet, glad över människan - liten eller stor - som ska döpas. Det är fantastisk högtid för släkt och vänner, och väldigt stort för kyrkan! Det är en fin tradition. Dopet påminner om löften, om Guds närvaro genom livet. Var och en som döps blir kristnad och del av kyrkans världsvida gemenskap. Dopet håller genom livet vad som än sker. 


Har du några tips till dopföräldrar inför dop? Eller till den som vill bli döpt i ung/vuxen ålder?

- Läs information, titta in på dopsajter. Är ni osäkra om ni egentligen vill döpa ert barn? Prata med en präst. Dopet är en gåva, och det är inte påtvingande. Vi döper för att familjen vill döpa sitt barn eller den unga/vuxna själv vill.  

Har du något speciellt minne kring ett dop du vill dela med dig av? 
- Mitt bästa minne från ett dop är nog när jag döpte en 85-årig man som hade längtat i åratal. Han och hans fru blev djupt gripna. De längtade efter att de skulle få fira nattvard i kyrkan och  de sista åren av deras liv fick de göra detta tillsammans.