Foto: Josefin Casteryd Ikon

En helg för att minnas och sakna

Allhelgona är den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och övriga världen uppmärksammar och minns dem som lämnat det här livet. En helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. Välkommen att följa med till Brookwood för städdag och andakt.

I Sverige har traditionen att tända ljus vuxit sig allt starkare för varje år, och inför Alla helgon är det många som besöker kyrkogårdarna och tänder ett ljus på en anhörigs grav. De fladdrande ljusen ger en vacker och stämningsfull miljö i höstmörkret.

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2018 infaller alla helgons dag lördag 3 november. Sedan 1953 är detta en allmän helgdag i Sverige. Dagen efter, söndag 4 november, är Alla själars dag. Dagarna hör ihop: När vi minns helgonens liv ska vi också få tänka på våra egna närmaste, som gått före oss. (Se även www.svenskakyrkan.se/allhelgona) Under allhelgonahelgen tänds tusentals ljus i ljusbärare i kyrkorna. De är ibland formade som glober och symboliserar hopp för världen. I år är det 50 år sedan den första ljusbäraren tog plats i Svenska kyrkan.

I Sverige är ljuständning den kanske vanligaste religiösa ritualen – ett uttryck för folklig och allmänmänsklig andlighet. På kort tid har en stor ljusstake för små andaktsljus blivit så gott som standard i Sveriges kyrkor. Vi ser, inte minst, vid större katastrofer och händelser hur ljusbärarna runt om i landet snabbt fylls med tända ljus.
Förra årets allhelgonasatsning: ”Första hjälpen vid sorg” fick stor uppmärksamhet och blev prisbelönt. I år finns samma material på elva olika språk utöver svenska.
Här finns folder och affisch, på svenska och engelska, att ladda ner: Första hjälpen vid sorg

https://www.svenskakyrkan.se/sorg/forsta-hjalpen-vid-sorg
https://www.svenskakyrkan.se/sorg/forsta-hjalpen-vid-sorg