Foto: Nadine Minner

En fadder ska stötta den som döps

När jag var barn hade vi Tornseglare som flög över ladugårdsplanen. Ibland flög de emot telefonledningen och föll till marken. Trots att de är så goda flygare kan Tornseglaren inte lyfta från marken själva. När vi såg det hända sprang vi fram till fågeln lyfte den i våra händer och kastade upp den så att den fick luft under sina vingar och kunde fortsätta sin fria flykt. Så ser jag fadderns uppdrag. Som någon som lyfter upp den döpte och bär dess tro till dess de egna trons vingar bär. Monica Wallsten Kyrkoherde.

Om du får frågan om att bli fadder, har du fått ett fint uppdrag. Du är utvald till att vara en speciell vuxen i den döptes liv. Som förälder kan det kännas bra att det finns en annan vuxen som bryr sig om barnet. Förutom att vara en ”vettig vuxen” i ditt fadderbarns liv så är ditt uppdrag att berätta för fadderbarnet om dopets betydelse, att Gud finns med genom hela livet, oavsett vad som händer. Du blir hoppets budbärare till ditt fadderbarn. Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. För att bli fadder måste själv vara döpt i en kristen kyrka och ha fyllt tolv år. Dopfadder är du för resten av livet. 

VID BARNDOP ÄR DET VÅRDNADSHAVARE SOM VÄLJER OM BARNET SKA HA EN FADDER

Som förälder kan du gärna fundera över faderskapet. Vad innebär fadderskapet för dig?  Vem passar bäst in i dina tankar kring fadderskapet? Prata med den du/ni tänkt er så att ni är överens om vad fadderskapet innebär. Här kan prästen vara till din hjälp. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha och du behöver inte ha någon fadder alls. 

FADDER NÄR DU DÖPS SOM UNG ELLER VUXEN

Också när du döps som ung eller vuxen kan det vara bra att välja en fadder, det kan vara någon du känner sen tidigare eller någon i församlingens gemenskap som du kan dela tankar om tro med.

FADDERBEVIS

Vid dopet får faddrarna ett Fadderbevis. Där står datum för dopet, namnet på den som döpts och fadderns namn. Ofta finns en bön och en text som kan vara till hjälp för uppgiften.

TACK GUD, att jag får vara fadder till... Fyll mig med din kärlek, så att jag ser och tar vara på de tillfällen då jag kan vara till stöd och hjälp. Välsigna alla oss som har ansvar för... Hjälp oss att tillsammans med din församling visa vägen till dig. Amen.

Bön ur Bönboken Tradition och liv

VAD ÄR EN FADDERS UPPGIFT?

En fadder ska vara en förebild och en förebedjare för den döpte. Fadderskapet handlar om viljan att finnas som ”vettig vuxen” för den som döpts, någon som kan bära tron på livet åt barnet till dess det är stort nog att bära det själv. Och om den som döps är ung eller vuxen får faddern bli en samtalspartner om tro och liv.

HÄR ÄR LITE TIPS PÅ VAD EN FADDER KAN GÖRA:

Kom ihåg dopdagen genom att skicka en hälsning till dopbarnet.
Bjud med dopbarnet med jämna mellanrum på en dag då bara ni är tillsammans, det kanske till och med kan vara på just dopdagen. Åk till kyrkan där dopet skedde. Prata om vad dopet betyder. Om Prata om Gud. Dela tankar om livet. Det är bara fantasin som sätter gränser på vad man kan hitta på.

Om du behöver inspiration, kontakta gärna dopprästen för tips.
Var aktiv under fadderbarnets konfirmationstid och försök att vara delaktig på konfirmationen.

HUR MÅNGA FADDRAR FÅR MAN HA?

Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha, man behöver inte ha någon fadder alls. Om man önskar en fadder, men tycker att det är svårt att välja ut någon särskild person i barnets närhet, kan man samtala med dopprästen om detta eftersom det förekommer att församlingen då kan hjälpa till med att ordna en fadder.  

FADDER ELLER GUDFÖRÄLDER

Gudförälder är ett annat, äldre, ord för fadder. Fram till 1800-talet blev gudföräldern ofta moraliskt, och ibland juridiskt bunden att ta hand om barnen i de fall föräldrarna skulle avlida. Denna sed är inte längre aktuell. I modern tid kan det finnas en mer personlig anstrykning i att kalla sig gudmor eller gudfar, men betydelsen i uppdraget är detsamma som i att vara fadder. I ordet fadder ligger också en betydelse att man ska förmedla något man själv varit med om.

KAN MAN TA BORT/LÄGGA TILL FADDRAR?

Man kan inte ta bort eller lägga till faddrar i det register som Svenska kyrkan har. Registret är ett tidsdokument och det som står där hänvisar till hur det var just när dopet skedde. Ibland uppstår det komplikationer kring fadderskapet. Ett exempel kan vara att en fadder dör och då önskar man ytterligare en fadder som kan ta vid och ansvara för den döpta personens kristna växt och mognad. Ett annat exempel kan vara att man av olika anledningar inte längre vill ha någon kontakt eller koppling till den person som är ens fadder. I exemplen fyller faddern inte sin funktion. Den döpte eller ett döpt barns föräldrar kan då själva bestämma att utse eller ta bort någon som fadder. Detta blir då, precis på samma sätt som vid dopet, en överenskommelse mellan dessa personer. Enda skillnaden är att det inte finns registrerat hos Svenska kyrkan eftersom det skedde en tid efter själva dopet.  Vid konfirmationen finns möjlighet att lägga till en konfirmationsfadder om dopfaddern inte längre är aktuell, eller det aldrig funnits någon.