En vit dopklänning med rosa rosett hänger på en metallgrind i kyrkan.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Dop frågor & svar

Måste man ha särskilda kläder när man döps? Får man ha egna sånger och dikter vid dopet? Döper Svenska kyrkan vuxna? Här hittar du de vanligaste frågorna om dop.

DOPET ÄR EN FIN TRADITION, MEN MÅSTE JAG TRO PÅ GUD?

Nej, som förälder behöver du inte tro på Gud för att låta döpa ditt barn. Det räcker att det är en familjetradition du vill bevara. I dopet betonas Guds vilja att vara en del av människornas liv. Möjligheten att leva ett liv i gemenskap med Gud är en gåva som öppnas i dopet. Hur mycket du möjliggör för ditt barn att använda den gåvan är upp till dig.

HUR GÅR ETT DOP TILL?

För att det ska räknas som ett dop i Svenska kyrkan ska prästen ta rent vatten över personens huvud tre gånger och säga: Jag döper dig i Faderns och Sonens och den helige Andens namn. Dopet kan också ske genom att man sänker ner hela kroppen i vatten. Hur själva gudstjänsten utformas kan du läsa mer om här: Så går en dopgudstjänst till

VAD ÄR ETT DOPSAMTAL?

Innan dopet äger rum har prästen alltid ett dopsamtal. Det är ett samtal mellan den som ska döpas och prästen som ka döpa eller mellan dopbarnets föräldrar och prästen som ska döpa. Då finns möjlighet att ta upp frågor och funderingar av alla slag och om hur dopgudstjänsten går till.

FINNS DET NÅGON ÅLDERSGRÄNS FÖR DOP?

Nej, en person som inte är döpt kan oavsett ålder vända sig till Svenska kyrkan för att bli döpt.

Efter 12 års ålder fram till 18 års ålder måste både vårdnadshavare och den som ska döpas ge sitt medgivande.   

FÅR MAN HA MED EGNA DOPDIKTER ELLER SÅNGER VID DOPGUDSTJÄNSTEN?

Ja, man får ha egna dikter och sånger vid dopgudstjänsten. Det finns en särskild ordning för dopgudstjänsten. Den innehåller allt det som ett dop i Svenska kyrkan ska innehålla och det finns utrymme för personliga tillägg.

Du kan läsa mer om den här: Sånger, böner och dikter vid dop Samtala med den präst som ska döpa om vilka dikter och sånger som ni önskar, så att de passar in i dopgudstjänstens helhet.  

VILKA MÅSTE VARA MED NÄR ETT BARN DÖPS?

När ett barn döps behöver vårdnadshavare vara närvarande och bekräfta att de vill att barnet döps. När en vuxen döps behöver endast den som döps och prästen vara närvarande. Dopet är en vacker ceremoni som de närmaste inte vill missa, men familjen avgör naturligtvis själva hur många som ska bjudas. Och det finns inga krav på att ha en dopfest efteråt.

Önskar du ett enkelt dop kan Drop-in-dop vara ett alternativ. Men det går även bra att boka någon av våra doptider, eller komma överens med en präst om en enkel ceremoni, när som helst.

VAD ÄR ETT DROP-IN-DOP?

Tre gånger om året bjuder församlingen in till Drop-in-dop, det betyder att du som inte är döpt kan komma till kyrkan och bli döpt utan att boka i förväg. Detsamma gäller föräldrar som vill låta döpa sitt barn. Det enda ni behöver ha med är legitimation. Även behöver barnets vårdnadshavare vara med. Församlingen bjuder vid dessa tillfällen alla som kommer på tårtkalas.

MÅSTE MAN HA SÄRSKILDA KLÄDER NÄR MAN DÖPS?

Nej det behöver man inte. Det är en gammal tradition att bära vit lång klänning vid dop. Den långa klänningen symboliserar att den döpte aldrig växer ur sitt dop. Men det går lika bra att döpas i vanliga kläder. Vill du ha dopklänning till ditt barn eller dopdräkt till dig själv så går det bra att låna i församlingen.

 

ÄR DET SKILLNAD PÅ DOP OCH NAMNGIVNINGSCEREMONI?

Författaren Jeanette Winterson skriver i en roman om namnets betydelse för gemenskap mellan människor; När jag vet vad du heter så kan jag ropa på dig, och när jag ropar på dig, då kan du komma. Detta är giltigt också i vårt förhållande med Gud.

Dopet är inte en namngivningsceremoni, men namnet spelar roll. Namnet är viktigt, för när vi nämner det i dopet öppnar vi dörren till Gud.

VEM KONTAKTAR JAG OM JAG VILL BOKA TID FÖR DOP?

Dop och eventuell lokal för dopkalas bokas hos vår pastorsexpedition. Du kan antingen ringa, mejla, besöka oss eller boka via vår kalender här på webben.
Du kan läsa mer här: Vill du boka dop?

VAD KOSTAR ETT DOP?

Det kostar ingenting att bli döpt eller att låta döpa sitt barn. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår.  

MÅSTE MAN VARA MEDLEM I SVENSKA KYRKAN FÖR ATT LÅTA DÖPA SITT BARN?

Nej, det måste man inte vara. Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.  

 

FÅR MAN DÖPA BARNET I EN ANNAN FÖRSAMLING ÄN DÄR JAG BOR?

Ja, det får man. Men förutsättningarna för detta kan se olika ut i församlingarna, oftast beroende på praktiska omständigheter. Bäst är att kontakta församlingen och fråga vilka möjligheter till dop som finns just där.

VI HAR FLYTTAT UTOMLANDS. FÅR VÅRT BARN DÖPAS I SVERIGE?

Ja, kontakta den församling där ni önskar få ert barn döpt. 

VAR REGISTRERAS DOPET OM JAG BOR UTOMLANDS?

Om du är svensk medborgare och bor utomlands så registreras ditt dop av Kyrkokansliet i Uppsala. Om du flyttar till Sverige ska du meddela din lokala pastorsexpedition som då registrerar dig som medlem i Svenska kyrkan.

KAN MAN BLI DÖPT OM MAN INTE ÄR SVENSK MEDBORGARE?

Även den som inte är svensk medborgare kan bli döpt i Svenska kyrkan.

KAN MAN HA DOP HEMMA, TILL EXEMPEL I TRÄDGÅRDEN?

Ja det kan man, men av praktiska skäl är det bäst att kontakta pastorsexpeditionen och fråga vilka möjligheter som finns.

KAN MAN DÖPAS UTE?

För lite större barn och vuxna går det utmärkt att bli döpt i en sjö eller i ett vattendrag, då sker dopet oftast genom nedsänkning, men det väljer man själv.

ÄR DET ALLTID FLER SOM DÖPS SAMTIDIGT?

Nej, i Linde bergslags församling har vi enskilda dopgudstjänster om ni inte önskar att vara fler som vill döpa samtidigt. När dop sker i församlingens vanliga söndagsgudstjänst är det också bara ett dop, men då är även den gudstjänstfirande församlingen närvarande, vilket ger en extra dimension till välkomnandet i kyrkans gemenskap. Tider för dopgudstjänster och dop i söndagens gudstjänst finns i vår bokningskalender.

VAD BETYDER DET ATT DOPET GER MEDLEMSKAP I SVENSKA KYRKAN?

Dopet ger formellt medlemskap i Svenska kyrkan och rätten att vara fadder vid andras dop. För att bli konfirmerad måste man vara döpt. Den som är döpt är valbar från 18 års ålder vid kyrkoval. Som döpt och konfirmerad kan man efter utbildning och antagning vigas till präst eller diakon.

ANTECKNAS DOPET HOS KYRKAN?

Ja, dopet skrivs in i dopboken, i den församling där man är folkbokförd. Om den döpte inte är folkbokförd i Sverige, skrivs det in i dopboken i den församling där dopet äger rum.

OM MAN ÄR DÖPT I EN ANNAN KYRKA ÄN SVENSKA KYRKAN, RÄKNAS DET SOM ETT DOP?

Ja, så länge det skett med vatten i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn så räknas en person som döpt oavsett i vilken annan kristen kyrka eller samfund dopet skedde.  

VEM BESTÄMMER OM DOP AV BARN NÄR FÖRÄLDERN INTE ÄR VÅRDNADSHAVARE?

Det är barnets vårdnadshavare som bestämmer om ett barn ska döpas. Detta är oftast föräldrarna men det förekommer att endast en eller ingen förälder är vårdnadshavare. Om vårdnadshavarna inte är överens om att barnet ska döpas kan inte dop ske. Från 12 års ålder krävs också att barnet självt ger sitt samtycke.  

KAN MAN DÖPA BARN SOM HAR EN FÖRÄLDER SOM TILLHÖR ETT ANNAT SAMFUND ELLER EN ANNAN RELIGION?

Ja om båda föräldrarna också är vårdnadshavare och båda vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar att döpa barnet, oavsett vårdnadshavarnas samfunds- eller religionstillhörighet.  

VEM FÅR VARA FADDER?

Den som är döpt får vara fadder. Personen ska vara döpt i Svenska kyrkan eller i annan kristen kyrka eller samfund. Den ska också ha fyllt 12 år. Läs mer om faddrar här, vad en fadders uppgift är och hur många faddrar man kan ha

VI HAR FÅTT INBJUDAN TILL DOP FÖR VÅRT BARN FRÅN VÅR FÖRSAMLING. VARFÖR DET?

Innan ett barn blir 6 månader ska församlingen informera föräldrar eller annan vårdnadshavare som tillhör Svenska kyrkan om möjligheten att döpa sitt barn.