Laktosfria fjällkyrkobullar

Här hittar du receptet för att baka laktosfritt:

Deg:
250 g laktosfritt smör eller margarin
1 l laktosfrimjölk
2 påsar torrjäst
22-24 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk hel kardemumma – mortlas 

Fyllning: 250 g laktosfritt smör eller margarin 4 dl florsocker 1 ½ msk äkta vaniljsocker 

Pensling: 1 ägg 1 krm salt 1 tsk vatten 

Pensla bullarna som vanligt innan gräddning, men hoppa över pärlsockret. Pensla istället de nygräddade bullarna med smält laktosfritt smör och doppa i kanelsocker!

Så här gör du: Börja med degen. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 40 grader. Blanda ihop mjöl, torrjäst, socker, salt och kardemumma i degbunke. Häll smöret och mjölken i degbunken med mjölblandningen, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. 

Blanda fyllningen. Mjukgör smöret i mikro. Häll i flor- och vaniljsocker och vispa ihop med elvisp. Ta ur degen ur bunken och dela den i två delar. Kavla en i taget till en stor rektangel ca 50x30 cm. Bred ut hälften av fyllningen och ta tag på ena långsidan och vik på mitten. Skär ca 2 cm breda remsor och snurra till en bulle. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper: Låt jäsa under duk i ytterligare ca 40 minuter. 

Pensling. Vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. 

Grädda bullarna i 225-250 grader ca 10-15 minuter tills bullarna har fin färg. 

Tips!! 
Om det är svårt att se om bullarna är tillräckligt gräddade, ta en stekspade och titta under. Gyllenbrun färg = klara!