Dop

Man kan bara döpas en gång och det kan ske när som helst i livet. I vår kyrka är det vanligt att barn döps när de är mellan tre månader och ett år men det är aldrig för tidigt eller för sent att låta döpa sitt barn eller att döpas som vuxen.

För en del blir dopgudstjänsten det första tillfället då alla släktingar och vänner gemensamt möter den nya familjemedlemmen och man väljer att bjuda in många till kyrkan.

Andra väljer att bara ha den allra närmaste familjen med vid dopet eller helt enkelt bara vara förälder och barn.

Dopet är lika rätt oavsett om man väljer att fira det i litet eller stort format.

Församlingsexpedition

Bokning av dop, vigsel, begravning eller lokal:

telefon: 042-37 33 00, öppet mån-fre 10.00-12.00
e-post: kvistofta.forsamling@svenskakyrkan.se

Genom dopet fogas vi in i livets stora sammanhang. Vi omfamnas av Gud, som lovar att vara med oss under livets alla dagar, oavsett vad som händer.

Boka dop

Med musikens hjälp kan man sätta en personlig prägel på dopgudstjänsten. Våra kyrkomusiker hjälper gärna till med valet av musik vid utformningen av gudstjänsten!

Musik vid dop

Ordningen för dopgudstjänst är likadan för hela Svenska kyrkan, oavsett var man döps. Det kan ändå finnas en del lokala traditioner som gör att dopgudstjänster utformas lite olika i praktiken.

Ordning för dopgudstjänst

I alla tider har dopdräkten varit vit. Den vita färgen symboliserar att "den som är döpt har iklätt sig Kristus" (Gal. 3:27). Att dopdräkten ofta ser ut som en lång klänning hänger samman med att dopet är något som den döpte ska växa i.

Låna dopdräkt

Om ni behöver en rymlig lokal för dopfest, går våra församlingshem och församlingsgårdar i Bårslöv, Glumslöv, Kvistofta och Rydebäck bra att hyra.

Dopfest

För att  få vara dopfadder måste du vara döpt själv.
Fadder är detsamma som att vara gudmor eller gudfar.

Fadder

En dopfadder är en person som väljs ut till dopet av dopfamiljen till att ha en särskild relation med sitt fadderbarn. För att få vara dopfadder måste du vara döpt själv. Fadder är detsamma som att vara gudmor eller gudfar.

Många döps senare i livet, ofta i samband med konfirmation. Dock döper Svenska kyrkan aldrig om någon. Detta innebär att den som döpts i annan kristen kyrkas ordning och vill bli medlem i Svenska kyrkan inte blir döpt en gång till. En gång döpt - alltid döpt!

Vuxendop