En bebis i dopklänning vilar i någons famn. I bakgrunden står en präst.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Dop

Välkommen till livet och kyrkans gemenskap! Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärtom – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Boka dop och Bra att tänka på

Telefonnummer 0300-56 98 00 
Telefontid: måndag-torsdag kl. 10-11.30 och 13-15
Du kan också mejla till: kungsbacka-hanhals.forsamling@svenskakyrkan.se 

Ha personnummer redo.
Se till att ha några reservdatum tillgängliga eftersom kyrkan redan kan vara bokad. 
Faddrar? Är namnen klara, meddela det vid bokningen.
Vill du boka en lokal för dopkalas i samband med dopet? Tänk på att meddela hur många ni blir så att vi hittar rätt lokal. 
Dopklänning? Församlingen har dopklänningar till låns. Säg till om du är intresserad. 

Varje barn är unikt, varje dop är unikt

Att välkomna ditt barn till familjen, vännerna och världen med ett dop är en betydelsefull handling, ett minne för livet. I dopgudstjänsten sätts barnet i centrum. Att döpa sitt barn är också ett sätt att ta upp barnet i kyrkans större gemenskap och den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan. Dopet är en unik handling för varje barn – varje barn är unikt, varje dop är unikt. 

Dopet är gratis

Ett dop kostar ingenting utan är gratis. Det som kan kosta är det runtomkring, men även här försöker vi hjälpa. Dopklänning kan du låna gratis i kyrkan – vi har flera fina att välja mellan. Att låna våra lokaler för lite gemenskap efter dopet är också gratis och dopkaffe kan du, om du vill, ordna helt själv. Ett dop behöver inte vara ett dyrt och stort arrangemang, utan en härlig och minnesvärd samvaro med nära och kära. 

Välj kyrka

Du kan själv välja den av våra kyrkor som passar er bäst. Tänk på att vara ute i god tid när du bokar ditt dop. Längre ner på sidan hittar du bilder och information om våra kyrkor och församlingshem som du är välkommen att låna till dopkalas i samband med dopet. 

Det här händer när du bokat dop

I god tid innan dopet tar en präst kontakt med dig för ett dopsamtal. Ni går tillsammans igenom hur dopgudstjänsten går till, väljer psalmer, om ni vill ha faddrar till barnet, läsa en dikt eller om någon ska sjunga något och annat som ni funderar på.

När det är dags för dop samlas ni i kyrkan. Då brukar föräldrarna med barnet och faddrar gå tillsammans fram till dopfunten. Det blir en vandring från vardagen till dopets fest och glädje. Det är vanligt att en förälder eller en fadder bär barnet, men det bestämmer du.

Dopminne och ett dopljus

Varje barn som döps får ett dopminne och ett dopljus som tänds vid dopet. Fira gärna dopdagen varje år genom att tända dopljuset. Tar dopljuset slut så hör av er så får ni ett nytt.

Ring eller mejla oss!

Det finns mycket mer att berätta. Vi vill hjälpa dig att välkomna ditt barn på bästa sätt och ge er ett minne för livet.

Du kan ringa vår bokning på telefonnummer 0300-56 98 00 och prata med dem. Telefontid: måndag-torsdag kl. 10-11.30 och 13-15. Du kan också mejla till: kungsbacka-hanhals.forsamling@svenskakyrkan.se 

Dopklänningar

Här kan du titta på de olika dopklänningar som finns att låna.

Möta andra småbarnsföräldrar och ta en fika

Välkommen till Öppet hus! 
Här kan du träffa andra föräldrar och deras barn, fika, prata med våra medarbetare och delta i aktiviteter som sångstund och lek. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Det är bara att komma förbi. Våra öppettider och mer information finns på sidan för barn och familj. Där finns också information om övriga barnverksamheter. Klicka på länken nedan för att komma dit. 

För barn och familj

Barn i Kungsbacka. Välkommen till aktiviteter och öppna barnverksamheter för hela familjen. Här ska alla barn känna sig välkomna och delaktiga. Med omsorg om varandra stannar vi hemma vid minsta symtom.

Kyrkor och kapell:

Kungsbacka kyrka

Kungsbacka kyrka är en levande kyrka såväl vardag som helg. Mitt på Kungsbacka torg öppnar den portarna mot staden.

Hanhals kyrka

Hanhals kyrka

Välkommen till Hanhals kyrka, som är en pärla i Göteborgs stift. Kyrkan ligger fem kilometer söder om Kungsbacka stad och har en spännande historia. En av Hallands vackraste kyrkor. De äldsta delarna härrör från 1200-talet.

S:ta Gertruds kyrka

S:ta Gertruds kyrka i Kungsbacka vill vara en kyrka där olika människor möts. Närheten mellan kyrkorum, församlingssal och barnrum underlättar detta. På så vis har kyrkan för många blivit platsen där Gud kommer oss till mötes under veckans alla dagar och livets olika skeden.

Skogskapellet

Kungsbacka skogskapell

Skogskapellet, där de allra flesta begravningsceremonier äger rum, uppfördes på 1960-talet och är beläget på Skogskyrkogården.

Församlingshem som går att boka till dopkalas i samband med dop:

Församlingshemmet Skansen

Församlingshemmet Skansen

Församlingshemmet Skansen ligger ett par hundra meter västerut från Kungsbacka torg. Här hushåller barnverksamheter och vuxensamlingar av olika slag samt församlingens expedition med arbetsrum för flertalet anställda.

Hanhals församlingshem

Församlingshemmet ligger i anslutning till Hanhals kyrka.

S:ta Gertruds kyrka

S:ta Gertruds kyrka i Kungsbacka vill vara en kyrka där olika människor möts. Närheten mellan kyrkorum, församlingssal och barnrum underlättar detta. På så vis har kyrkan för många blivit platsen där Gud kommer oss till mötes under veckans alla dagar och livets olika skeden.

Läs mer om dopet

Alla får döpas – åldern spelar ingen roll. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot.   

En bebis i famnen på en vuxen och bebisens storasyskon som tittar ner i dopfunten medan vattnet hälls i.

Dop

Dopet är en fest. Vi firar att den som döps – liten eller stor – blir en del i Guds stora familj.