Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Tips på gudstjänster och andakter från Sveriges radio, SVT, poddradio med flera.

Här tipsar vi om gudstjänster och andakter som du kan nå hemifrån.

Morgonandakter i Sveriges Radio Hör senaste sändningen och tidigare här av morgonantakter

Helgmålsringning sänds varje lördag på SVT. Se senaste helgmålsringningen här

Gudstjänster i Sveriges Radio Hör senast sända gudstjänsten här och hitta tidigare 

Gudstjänster i Sveriges Televison Se senaste sändningen och tidigare här

Gudstjänster från Sankt Ansgars kyrka i Uppsala finns sedan länge inspelade. Efter varje söndag eller annan helgdag med högmässa läggs en ny inspelning ut på nätet. Lyssna här på gudstjänst från Sankt Ansgars kyrka

Katarina församling i Stockholm har regelmässigt spelat in gudstjänster i flera år. Lyssna här på gudstjänst från Katarina församling

Det finns poddradio på svenska med andakter och betraktelser. En av dessa är Lyssna på Bönepodden från Löftadalens pastorat.

Svenska kyrkan i Umeå lägger ut tankar för dagen: En minut liv - varje dag. En grupp präster delar på uppgiften att säga något kort och angeläget. Se och hör dem här

Biskop Johan Dalman publicerar en video inför varje helg. Se och hör biskop Johan Dalman här

Från Mariakapellet på kyrkokansliet i Uppsala sänds andakter direkt flera gånger i veckan via Facebook. 

Biskop Mikael Mogren har en sida på Facebook där han bjuder in till kort andakt varje dag. Se och hör biskop Mikael Mogren här

Från Taize sänds andakter varje dag, också bröderna där använder Facebook. Från Taizé varje dag på Facebook

Biskop Karin Johannesson delar goda ord för andling återhämtning. Se och hör biskop Karin Johannesson här

HITTA FLER DIGITALA ANDAKTER OCH GUDSTJÄNSTER

Mobilappen Kyrkguiden för både iPhone och androidtelefoner är gratis och finns där appar kan laddas hem.  I appen Kyrkguiden finns ett kalendarium som det går att söka i. Sök med ordet digital och få en lista med alla digitala andakter och gudstjänster. För de flesta finns en kort info som berättar om det är en sändning på Facebook, på YouTube eller annan kanal på nätet. 

På webbplatsen Livet i Svenska kyrkan finns en sida som listar svenskkyrkliga digitala kanaler, sändningar och poddar. Senast sidan uppdaterades fanns här fler än 70-länkar till olika slag inspelningar och program.

ANVÄND gärna DIN PSALMBOK

Har du en egen psalmbok, använd den för din andakt i hemmet och för att följa med i det du hör och ser i radio, tv eller på nätet. 

Surfa in på Stora Nätpsalmboken och välj en psalm, att lyssna på, att läsa, att sjunga. Se och hör psalmer på en YouTube-kanal som heter Psalma. På Spotify finns flera listor med psalmer. Som den här listan på Spotifyoch den här speciellt för fastan och stilla veckan. Fler än 10 Spotify-listor till att välja mellan.

Psalmboken har en bönbok och här finns evangelieboken med kyrkoårets alla utvalda bibeltexter. 

Att bedja idag – En liten bönbok, den är inte så liten. Här finns böner och bibelord för den dagliga andakten, så att det räcker i fyra veckor. Och det finns andakter för kyrkoårets texter. Dessutom många böner för särskilda tider och förhållanden. Tillsammans över 200 böner.

Evangelieboken har alla bibeltexterna för hela kyrkoåret. Till varje söndag och helgdag dessutom en böner och psaltarpsalmer. I slutet av av evangelieboken finns läsningarna om vår Herre Jesu Kristi lidande - i alla fyra evangelisternas versioner. 

APPAR FÖR MOBILER

Tidegärden är en app som räcker länge, dag för dag och år från år. Den finns både för IPhone och androidtelefoner. Tidegärden som andaktsform bygger genomgående på bibelord, med tonvikt på Psaltaren. Den klassiska tidegärden innehöll hela åtta dagliga böner, idag oftare fyra bönestunder.

Den här sidan kommer att uppdateras. Kom tillbaka och hitta nya rekommederade appar och fler länkar till betraktelser, böner, bibelord, psalmer och sånger för andakt och gudstjänst hemma.