Gravrättsinnehavare

När någon gravsätts i en kist- eller urngrav påbörjas automatiskt en gravrätt. Kyrkogårdsförvaltningen intygar därmed att gravrätten kommer att gälla i minst 25 år. För varje grav är det viktigt att ha en gravrättsinnehavare.

Det är möjligt att skriva ett förordnande om vem som ska ta över gravrätten den dag du själv dör. Kontakta då Kyrkogårdsförvaltningen.

Förordnande

Varje gravrättsinnehavare får ett gravbrev av oss. Vårda papperet väl och kom ihåg att berätta om graven för nästkommande generation. Om du under gravrättstiden skulle flytta eller ha andra svårigheter att ta hand om graven, kan vi tillsammans antingen besluta att någon blir ombud för graven, eller överlåta gravrätten till någon annan. Det är då viktigt att ta kontakt med Kyrkogårdsförvaltningen, så att vi har rätt kontaktperson. Ett annat alternativ kan vara att köpa tjänsten gravskötsel av kyrkogårdsförvaltningen.

Gravbrev

Att vara gravrättsinnehavare innebär ett ansvar. Man tar på sig att vårda graven under den tid som gravrätten gäller. Oftast är det någon anhörig till den avlidne som blir gravrättsinnehavare. Att vårda en grav kan också vara en hjälp till att bearbeta sorgen. Genom en gravplats, som kanske rymmer flera generationer, håller man kontakten med det förflutna. Det är också gravrättsinnehavaren som måste godkänna nya gravsättningar i graven.

Gravskötsel

Det går att teckna gravskötselavtal med kyrkogårdsförvaltningen. I avtalet ingår vår-och sommarplantering, samt allhelgonautsmyckning, vattning och övrig skötsel. I Kungälv och Ytterby erbjuder vi:

Ettårsavtal med automatisk förlängning med ett år i taget under gravrättstiden. Avtalet löper tills dess att man aktivt säger upp avtalet. Avgiften betalas en gång per år.
Pris (1 år): Låda 1066 kr. Grusskötsel 420 kr.

Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen har kontor vid Skogskyrkogården i Kungälv. Välkommen att kontakta oss för visning av gravplats, beställning av gravskötsel eller andra frågor som rör våra kyrkogårdar.

Telefon: Expedition 0303-37 70 50 mån-tor 10-12, 13-15, fre 10-12.

Besöksadress: Dämmevägen 14 i Kungälv

Postadress: Box 344, 442 10 Kungälv