Lyssna

Kyrkoval 2025

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd och genom att rösta i kyrkovalet påverkar du vad kyrkan ska göra.

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd. Den 8–21 september 2025 är det kyrkoval. Om du fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan kan du påverka kyrkan genom din röst.

Du gör tre val 

I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.

Lokalt – val till kyrkofullmäktige 

Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.

Regionalt – val till stiftsfullmäktige 

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel. 

Nationellt – val till kyrkomötet 

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.

Rösta på en nomineringsgrupp 

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Du kan se vilka grupper och kandidater som ställer upp på svenskakyrkan.se/kyrkoval  

På valsedeln är det tillåtet att göra tre personkryss. 

Så här röstar du 

  • Förtidsröstning är möjligt i hela landet 8–21 september 2025. 
  • Brevröstning med post eller bud – om du inte själv kan ta dig till vallokalen eller om du befinner dig utomlands. 
  • Budröstning – om du ska vara bud åt någon annan hämtar du ett brevröstningspaket på en församlings- eller pastorsexpedition.
  • På valdagen den 21 september 2025 röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Du får hem röstkortet några veckor före valet.

Viktigt: Ta med ditt id-kort! 

Följande nomineringsgrupper ställer upp inom Kristinehamns valkrets:

Kyrkofullmäktige  Arbetarepartiet - Socialdemokraterna
Kyrkofullmäktige  Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan
Kyrkofullmäktige  Sverigedemokrater i Svenska kyrkan

Öppettider i röstningslokaler under förtidsröstningen

Kristinehamns församlingshem
Period 8-20 september
måndag-fredag  kl 15.00-20.00
lördag  kl 10.00-14.00


Visnums prästgård
måndag 8 sept.  kl 16.00-20.00
måndag 15 sept.  kl 16.00-20.00


Björneborgs Missionshus
onsdag 10 sept.  kl 16.00-20.00
onsdag 17 sept.  kl 16.00-20.00

Öppettider på valdagen i vallokaler

Kristinehamns församlingshem
kl 08.30-10.30 samt kl 13.00-20.00

Ölme församlingshem
kl 08.30-10.30 samt kl 15.30-20.00

Rudskoga, Grunnebackagården
kl 08.30-10.30 samt 15.30-20.00

Visnums-Kils församlingshem
kl 09.00-13.00 samt kl 17.00-20.00

Visnums prästgård
kl 08.30-10.30 samt kl 15.30-20.00

Röstningslokaler

Valdagen 21 september

Kristinehamns församlingshem
kl 13.00-20.00

Björneborgs Missionshus
kl 10.00-13.00

I kyrkovalet röstar du om:

•Vad kyrkan ska göra – den strategiska inriktningen. 
•Vad det får kosta – budgeten och fördelningen av resurser. 
•Hur det går under tiden – att följa upp och utvärdera den grundläggande uppgiften: att fira gudstjänst, undervisa i och berätta om kristen tro, och att möta och hjälpa utsatta människor. 

Medlemmarna i Svenska kyrkan röstar fram representanter till tre olika nivåer: Kyrkofullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet. 

Kyrkofullmäktige styr församlingarnas arbete, vars grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och att utöva diakoni och mission.

Gudstjänster är till exempel högmässor, då man firar nattvard men också vigsel- dop- och begravningsgudstjänster. Undervisning vänder sig till både barn och vuxna som är nyfikna på kristen tro eller vill fördjupa sin tro. Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskor, djur och natur. Att möta människor som är utsatta, i kris eller sorg, i behov av stöd eller att bryta ensamhet.

Stiftsfullmäktige styr arbetet i respektive stift. Stiftens grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet i stiftet.

Det kan handla om att stötta församlingars arbete, ge råd och stöd i teologiska frågor, bidrag till att renovera och förvalta kyrkor, textilier och konst. 

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Där fattas beslut om frågor som handlar om kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och andra frågor som har betydelse för hela Svenska kyrkan, till exempel kyrkohandboken och psalmboken.

Kyrkohandboken beskriver hur gudstjänster ska firas och i psalmboken finns de sånger som används i gudstjänster och församlingsliv.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.

Vill du arbeta i kyrkovalet?

Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt. Tusentals personer hjälper till att genomföra valet. Är du intresserad av att jobba som valförrättare, röstmottagare eller värd?

På andra språk/In other languages

Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages.

Om Svenska kyrkan


Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund med 5,4 miljoner medlemmar. Till den kristna trons grunder hör omsorgen om hela skapelsen. Det innebär att Svenska kyrkan bär ett engagemang för människans värde och värdighet och för ett hållbart klimatarbete.

Som medlem är du del av en gemenskap som skapar glädje, fördjupning och sammanhang. Exempelvis genom dop, bröllop eller andra gudstjänster, öppen förskola, barn- och ungdomsverksamhet, körer och konserter.

Du är med och stödjer kyrkans sociala arbete för människor i utsatthet, ensamhet och sorg. Du bidrar också till att bevara ett stort kulturarv i form av byggnader, föremål och traditioner.