Foto: U.Karlsson

Victoriastiftelsen

Victoriastiftelsen - en pärla i Köpenhamn

Victoriastiftelsen är en liten pärla som ligger på Kastellets område, mitt emot Österport station. Totalt finns det 9 st. 2-rummare på ca 45 m2, 1. st 3 - rummare på 65 m2 och 1 st. 1 rums lägenhet.

Victoriastiftelsen ägs och förvaltas av Svenska kyrkan, Gustafskyrkan i Köpenhamn.

För sökande, som önskar att vara med vid tilldelning av lägenhet i stiftelsen, gäller följande antagningskriterier:

1) sökande ska vara medlem av Gustafskyrkans församling, med rösträtt.
2) sökande ska ha varit, eller vara aktiv i församlingen.
3) sökande ska ekonomiskt och hälsomässigt kunna klara sig själv, då man inte kan  räkna med att det från församlingens sida ställs hjälp till förfogande.

Personer som önskar att få sig tilldelat en lägenhet vid en eller annan tidpunkt, ska fylla i ett ansökningsformulär och skicka det till Gustafskyrkan - kopenhamn@svenskakyrkan.se. Ansökan kommer att förvaras i två år.

Information om ledig lägenhet kommer att finnas på hemsidan och anslagstavlan samt att pålysas från predikstolen.

De inkommande ansökningarna behandlas konfidentiellt av stiftelsens direktion, som därefter meddela kyrkorådet vem man föreslå som ny hyresgäst. Kyrkorådet fattar sedan det slutliga beslutet.

Victoriastiftelsen 100 år

100 års jubileums fest 20 mars 2022

Victoriastiftelsens historia

Varför blev bygnaden byggd och vem bor där idag?

Victoriastiftelsen - 100 års sigill

I andledning av Victoriastiftelsens 100 års jubileum 20 mars 2021 har kyrkan bett designer Ellinor Ericsson - som själv bor på Stiftelsen - att utforma ett sigill. Läs om Ellinors tankar bakom, processen och inspiration av sigillet -- Klick på bilden och downloada filen

Victoria 100 år - grattis

VICTORIASTIFTELSEN fyller 100 år den 20 mars 2021. -- Huset som ägs av Gustafskyrkan, ligger ett stenkast från kyrkan. Tankarna och ideén om att bygga ett ålderdomshem för svenska kvinnor som hade flyttat till Köpenhamn och hade bestämt sig att stanna kvar i Danmark efter trogen tjänst uppstod redan 1914 men på grund av 1 värdskriget blev huset klar 20 mars 1921. Från början bestod Stiftelsen av 25 små lägenheter med en sov-alkolv och ett tekök. Lägenheterna erbjöds till de kvinnor som tillhörde Gustafskyrkans församling. I dag behöver man inte vara kvinna, svensk eller fattig men man skall tillhöra församlingen. Under 60 talet och 80 talet genomfördes större renoveringar och förvandlade de små ett rumslägenheterna till 11 lägenheter och 2 gästrum. Läs mera om Victoriastiftelsen på https://www.svenskakyrkan.se/kopenhamn/victoriastiftelsen