Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop!

Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det. Gud vill vara oss nära livet igenom, befria oss från allt som förlamar och på så sätt förnya våra livsmöjligheter.

Dop för alla åldrar

Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler ungdomar och vuxna vill döpas. Det sker ofta i samband med konfirmationsläsning, efter undervisning eller i samband med en samtalsgrupp i kristen tro.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid.

Boka dop

Dopet kan ske i samband med gudstjänst eller enskilt. Att ha dop i samband med gudstjänst är födelaktigt då det finns fler lediga tider, mycket musik, en församling som vill sjunga och trevliga gudstjänster som ger möjlighet för församlingen att ta emot de nya församlingsmedlemmarna. Ett enskilt dop går att boka på någon av våra bestämda tider före eller efter en gudstjänst.

Du kan även boka lokal för dopkaffe efteråt. När dopet är bokat informeras prästen om detta och kommer kontakta er cirka två veckor innan dopet.

Kontakta pastorsexpeditionen så hjälper vi dig med din bokning.

Dopinbjudan

Alla nyfödda barn i pastoratet får en dopinbjudan på posten. I inbjudan finns information om dopet samt en checklista att följa inför dopet.

Dop i tider av Corona

Du som planerar dop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Just nu finns en maxgräns på 8 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Dit räknas bland annat dop.

Intresseanmälan för dop senare

Är ni intresserade av att döpa ert barn när deltagarantalet ökat så finns det en intresseanmälan på hemsidan att fylla i. Vi kommer att kontakta er när restriktionerna har lättat, och påminna om att det är möjligt att boka dop. På så sätt kan ni luta er tillbaka och njuta av den första tiden som föräldrar, dopet blir av så småningom! Formuläret hittar du här nedan.

Dopet behöver inte skjutas upp

Rekommendationerna betyder inte att du måste ställa in eller skjuta fram dopet. Istället kan du hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Ring pastorsexpeditionen för att göra en bokning.

Intresserad av: (Välj ett eller flera alternativ)

Välj plats för dopet: (Välj ett eller flera alternativ)

Behandling av personuppgifter: Genom att lämna in intresseanmälan samtycker ni till att Kils pastorat registrerar de personuppgifter som ni uppger. Uppgifterna kommer endast att behandlas av medarbetare inom pastoratet och endast i syfte att administrera dopbokningen. Samtycket kan tas tillbaka när som helst, och då raderas uppgifterna. Läs mer om personuppgiftsbehandling här https://www.svenskakyrkan.se/kil/personuppgiftsbehandling

Pastorsexpeditionen