Konst i Katarina kyrka

Flera gånger per år öppnas det stora kyrkorummet i Katarina kyrka upp för möten med olika konstnärer. Fritt inträde.

14 sep-25 okt
Stillhet – Tuschmålerier av Malin Björklund

Målerierna i serien Stillhet berör varaktighet och ögonblick. En balansakt mellan motsatser. Det uråldriga berget är lika skört som en tunt blomblad är starkt. Det är början på en berättelse.

"Jag inspireras av det klassiska Östasiatiska tuschmåleriets grundidé om att fånga själen. Det är inte det yttre eller verklighetstrogen avbildning som är viktig utan att förmedla känslan av något levande med karaktär. De klassiska tuschmåleriskolorna är strikta i sitt utförande medan mitt måleri sker utan gränser och med intuition som vägledare.

För mig handlar måleriet om att kanalisera känslor ut i penseldragen. Att kroppen styr istället för hjärnan. Jag fyller penseln med vatten ömsom tusch. Pigmenten förflyttar sig i vattnet och långsamt bildas skarpa konturer. Det är penseldragen som formar motivet och färgerna som ger det ljus och mörker- transparens till djup svärta."

---

Malin Björklund studerade vid Norwich University of the Arts 2003-2006. Hon arbetar som konstnär och mönsterformgivare. Hennes verk karaktäriseras av tuschlaveringar, växtriket och repetitioner.