Katarina församling

Katarina församling Besöksadress: Högbergsgatan 15, 11620 Stockholm Postadress: BOX 4015, 10261 STOCKHOLM Telefon: +46(8)7436800 E-post till Katarina församling Webbplats

Konst i Katarina kyrka

Flera gånger per år öppnas det stora kyrkorummet i Katarina kyrka upp för möten med olika konstnärer.

SÖN 17/9–6/10, KATARINA KYRKA

Madonna – Maria, modern och gudinnorna

Utställning av Lena Lerviks skulpturer och Ewa Stackelbergs bilder. Boken Madonna av Ingela Bendt och Ewa Stackelberg finns till försäljning.

Söndag 17 september – Invigning

14.00 Ariadna Qvarsebo, sopran, sjunger en Mariahymn. Därefter inledning av författaren Ingela Bendt och fotograf Ewa Stackelberg som gjort boken Madonna.

14.30 Skulptör Lena Lervik delar tankar kring madonnan, modern och sitt konstnärskap.

15.00 Samtal med Elin Cullhed författare och krönikör, ”Det storslagna moderskapet”. Följt av diskussion.

16.00 Ariadna Qvarsebo, sopran, sjunger Mariahymner.

Förfriskningar serveras under eftermiddagen.

Söndag 24 september
14.00 Inledning av författare Ingela Bendt och fotograf Ewa Stackelberg
som gjort boken Madonna.

15.00 Föredrag av författare och professor Ebba Witt-Brattström,
”Heliga Birgittas modersevangelium”. Följt av samtal.

Förfriskningar.

19.00 Konsert: Katarina manskör sjunger Mariamusik genom tiderna.

Söndag 1 oktober

14.00 Inledning av författare Ingela Bendt och fotograf Ewa Stackelberg
som gjort boken Madonna.

15.00 Recitation, tolkning av texter med EwaMaria Roos.

15.30 Helig dans - cirkeldans under ledning av Annika Wällstedt.

Förfriskningar.

19.30 Konsert: Girl Power! Med Katarina Pop.

Programansvariga: Inger Hansson Danared och Ingela Bendt www.ingelabendt.se.

SÖN 15/10 13.00, KATARINA KYRKA

Julia Hürter: Lady stars of the book

Berlinbaserade Julia Hürter visar porträtt av kvinnor i bibeln i Katarina kyrka. Porträtten är målade i akryl på canvasduk med m.tten 80x 60 cm. Hürter vill tolka och först. Maria, Eva, Maria Magdalena, Rebecka med flera och hon målar, vid sidan om porträttet, ett ensamt ord som hon kopplar till personen. Hürter har länge fascinerats av dessa heliga kvinnor som ingen – troende som icke-troende – kan undgå. Kvinnorna har sin högst egna berättelse.

Julia Hürter föddes i Hamburg och studerade vid Academy of Fine Arts i Braunschweig och München. Hon har levt och arbetat i Berlin sedan 1994, och har även spenderat flera år i England och USA och gjort en uppsjö av utställningar både i och utanför Tyskland. Med sina dekorativa m.lningar lyfter Hürter skönheten som idé. Hon uppnår detta i sin konst genom att skapa en distans till ämnets skepnad när hon använder kalla och ofta glittrande färger och betonar den tvådimensionella målningsstilen. www.huerter.de

Ansvarig för Konst i Katarina: Inger Hansson Danared.