Benhuset

Benhuset ligger på Katarina kyrkogårds södra sida och är en mötesplats för konst, teater, andakt, musik och reflektion i de dödas närhet. Fri entré, men förhandsboka plats till teaterföreställningar och konserter på biljetter@benhuset.se.

Teater/ ENSAM
- fritt efter August Strindberg
6 dec 2021–16 jan 2022
Benhuset, Katarina kyrkogård

Av och med: Malin Alm, Anna Lyons,
Pernilla Göst och Lena Mossegård

Premiär 6 dec, 19.00
Övriga speldatum:
8, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 19 dec 2021
3, 4, 5, 13, 14, 15, 16 jan 2022
Tid: Mån-Lördag 19.00 / Söndag 16.00.
Alla datum fri entré!

Ensam - en nyskriven pjäs i en akt, fritt efter August Strindberg
”...i ensamheten blir huvudet stundom överladdat och hotar explodera; därför måste man iakttaga sig. Jag söker alltså hålla balansen mellan utgående och ingående. Om morgonen, efter en nykter kväll och en utsövd natt, när jag stiger ur sängen, är livet självt en positiv njutning. Det är som att stiga upp från de döda. Alla själens förmågor äro nydanade, och den sammansovna kraften förefaller mångdubblad. Det är då som om jag tilltrodde mig att kunna ändra världsordningen, styra nationers öden, förklara krig och avsätta dynastier. Jag är glad, jag är hemsk, jag är nöjd! Detta är ett tillstånd som ger en obeskrivlig lycka.”

Föreställningen är en fri dramatisering av Strindbergs novell från 1905 med samma titel. Här är ensamheten både ett försvar för, och ett hot mot, den egna personen. Med nattsvart humor och existentiella bråddjup undersöker vi hur det är att spinna in sig i sin själs silke och vänta på metamorfosen. För en sådan kommer att komma. Eller? Vad är det för isande kyla som strålar genom väggen? Varför ligger det papperslappar överallt? Och vem är egentligen flickan i den röda tennishatten?

Förhandsboka biljetter

Genom att maila antal önskade biljetter, datum, namn och telefonnummer till biljetter@benhuset.se. Skriv ENSAM i ämnesraden.

Om Teater Svea

Teater Svea är en ideell förening som satte upp sitt första verk på Boulevardteatern 2003. Gruppen fungerar som en plattform för sina medlemmar att driva fristående scenkonst- och performanceprojekt. Senast produktionen “Med tapper hand” hade premiär i juni 2021 och turnerar under hösten i Östergötland.

Medverkande

Det konstnärliga teamet bakom Ensam består av Pernilla Göst, Lena Mossegård, Malin Alm och Anna Lyons. De möttes för första gången på Teaterhögskolan i Malmö för 25 år sedan och har under åren arbetat framgångsrikt ihop i olika konstellationer och scenkonstverk, men i Ensam är det första gången alla fyra är medskapare i samma projekt. Delar av kvartetten är redan bekanta för Benhusets publik. 2019 medverkade Lena Mossegård och Pernilla Göst i den hyllade föreställningen Bråddjupet av Ninna Tersman.

Manus: Anna Lyons och Pernilla Göst
Regi: Lena Mossegård
Scenografi- och kostymidé: Malin Alm
Ljusdesign: Olle Axén Ljuddesign: Fredrik Meyer
Medverkande: Anna Lyons, Pernilla Göst, Lena Mossegård, Malin Alm

Malin Alm

Utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Är frilansande skådespelare. Har arbetat senast på Dramaten och tidigare vid bl a Stockholms stadsteater, Riksteatern, Teater Giljotin, Stadsteatern i Göteborg, Ung Scen Öst/Östgötateatern, Teater Komet, Teater Västernorrland och Uppsala stadsteater. Hon är också verksam inom radio (Exorcismen i Eksjö, P3-serie), film och på TV senast i Bonusfamiljen. Se även hemsida www.malinalm.com

Pernilla Göst

Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Har sedan dess frilansat med uppdrag på bl.a. Västerbottensteatern, Dalateatern, Teater Västmanland, Teater Weimar och Teater Komet. De senaste åtta åren återkommande i flertalet föreställningar på Teater Pero. Utöver arbetet på scenen har Pernilla medverkat i radio, film och TV nu senast i Morden i Sandhamn. Pernilla har skrivit manus till ett par egna monologer och står för manus i Teater Sveas senaste produktion Med tapper hand som spelar på turné i Östergötland hösten -21.

Anna Lyons

Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Arbetar med film, teater, radio, TV. Har varit verksam på bl. a. Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Uppsala Stadsteater, Teater Tribunalen, Teater Bhopa, Örebro Länsteater. Medverkade i Glasäpplen av Anders Duus som blev uttagen till Scenkonstbiennalen i Sundsvall 2019. Hon har även dramatiserat och iscensatt egna verk, nu senast (2020) föreställningen Vitt Bläck på Strindbergs Intima Teater. Våren 2022 är hon aktuell i uppsättningen Här kommer framtiden i regi av Niklas Hjulström på Teater Västmanland, Västerås. Se även hemsida www.annalyons.se

Lena Mossegård

Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1994-97. Har sedan dess arbetat som frilansande skådespelare och varit verksam inom såväl teater, radio, film och TV. Lena arbetat bl. a. annat på Uppsala Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Malmö Stadsteater. Sedan 2011 även verksam som regissör vid bla annat Riksteatern, Teater Västernorrland och Teater Tribunalen. Regisserade 2018 Teater Komets produktion Bråddjupet som spelades på Benhuset. Är en av de konstnärliga ledarna i Teater Komet. Lena har 10 januari 2022 premiär på Inte ett ljud, en nyskriven pjäs av Ninna Tersman, som hon regisserat i ett samarbete mellan Teater Komet och Teater Tribunalen.

ENSAM FACEBOOK EVENT

Klicka här