Foto: Jessica Segerberg

1000 dagar i biskopsgården

En familj yrkesarbetar 27 timmar mer per vecka i dag jämfört med 1950-talet. Ambitionsnivån hemma behöver sänkas. Städning var tionde dag och inga välstrukna luciasärkar.  Det är biskopens förslag. Han tycker att kvinnor måste sluta sätta press på varandra. Men hur fördelas det känslomässiga ansvaret i den egna familjen? Nu hettar det till lite i jämställdhetsdiskussionen runt köksbordet i biskopsgården.

Veronica och Sören Dalevi gifte sig unga, har tre barn och en tydlig ambition att leva jämställt. I 27 år har de delat dagarna, de senaste tusen i biskopsgården. Att byta livssituation både utmanar och stärker.

– Tiden är viktigare än allt annat. Den måste användas rätt.

Att Sören skulle ställa upp i biskopsvalet var ett familjebeslut. Även om ingen riktigt kunde förutse hur det skulle bli.

– Jag släppte inte in tanken, säger Veronica. Inte ens på valdagen fast jag visste att det var jämnt.

Sjuksköterskan var fullt upptagen på jobbet, precis som i dag – patienter, telefonrådgivning och forskningsstudier att koordinera. Hon var i sitt.

– Jag vet exakt var jag stod när Sören ringde och berättade att han blivit vald.

Veronica öppnar dörren till neurologmottagningens dropprum. Det var här hon slog sig ner den där aprildagen för tre år sedan. Det hade aldrig hänt tidigare att en kandidat som placerat sig på sjätte plats vid nomineringen, sen valts till biskop. Men så blev det. Som den yngste någonsin och lite av ett wild-card i det anrika sammanhanget tog den disputerade arbetargrabben från Björneborg sig an uppgiften, med välsignelse både från frun och herren.

– Jag ville ge Sören den chansen, jag visste att han skulle bli en bra biskop. Samtidigt insåg jag att vår vardag skulle förändras.

Att ge upp sin karriär, ta över huvudansvaret för hem och barn och bli någon sorts stiftets första dam, en biskopinna, var aldrig ett alternativ. Hon skrattar åt tanken.

– På jobbet kan jag stå i centrum, när jag har en tydligen roll, men mingel och representation är inget jag är bekväm med.

Makens nya ämbete, det högsta inom Sven­ska kyrkan, är knappast ett sju till fyra jobb. Biskopstiteln följer livet ut och uppdraget är förenat med boplikt. Numera är det bara statsministern, landshövdingar och biskopar som inte får välja var de ska bo.

För familjen Dalevi betydde det att mamma, pappa, tre barn, hund och katt bytte ett gult 70-talshus på Hammarö mot 500 kvadratmeter kulturgård mitt i stan.

– Det har tagit tusen dagar att landa, tycker Sören.

Veronica har haft en tröttare och mer tankspridd man än tidigare, det ska sägas, men över­enskommelsen att ha tid för varandra och att dela på hemarbetet fungerar fortfarande. Någon städhjälp behövs inte.

Sörens bibelcitat inför biskopsvalet ”Se, jag gör allting nytt” och hans motto ”Människa bland människor” förpliktigar. Han var också tidigt tydlig med att han hade ett privatliv: ”Även en biskop måste kunna säga nej och pri­oritera familjen. Att jobba jämt är inte tro­värdigt i en organisation som värnar om äkt­en­­skap, barn och familj.”

Jodå, han driver linjen vidare men ­väljer ändå sina strider. Det finns absolut en för­ståelse, kanske till och med någon sorts högaktning, inför den principiella hållningen att inte jobba jämt. Men när det kommer till den praktiska vardagen är det ändå många som vädjar om undantag. Just det här mötet, den här invigningen, den här traditionen... ett ämbete med tusenåriga anor tar tid att förändra.

Veronica och Sören gör ändå sina val, allt från egna tapeter i den privata delen av huset till att öppna biskopsgården för nya grupper. Det måste finnas plats både för prestigestyngda sällskap och unga konfirmandledare.

– Gud tänker 2030. Inte 1950, säger Sören.

Han sätter på tevatten och Veronica dukar fram muggar på det stora bordet i det ännu större köket. Ena halvan av rummet är privat, den andra används av stiftets personal då re­presentationsmat ska tillagas och serveras en våning upp. Men planlösningen är öppen, familjens veckomeny och personliga fotokalender är tillgänglig för alla.

– Jag minns att jag tänkte ”det finns inte bara ett sätt att leva”. Även om det var svårt att bryta upp från hemmet på Hammarö, vännerna och hela den vardag som vi byggt upp under 19 år så fanns det också en lockelse, en chans att pro­va något helt annorlunda, säger Veronica.

En nyrenoverad 1700-talsgård mitt i stan är ett privilegium som förunnas få.

– Bytet var nog enklast för barnen. De var 10, 15 och 18 och fann sig snabbt tillrätta.

Veronica och Sören visar runt. De bor i en inredningsdröm med fem fungerande ka­kelugnar, gigantiska ljuskronor, breda golvplankor, generös stuckatur, över tre meter i tak­höjd och dagsljus från alla håll. De tunga jätte­­por­t­rätten, mestadels av män i svarta kaf­taner, och salongernas matsalsmöbler för uppemot 80 gäster är kanske inte drömlika, men den his­to­­riska helheten är unik.

Vid den stora stadsbranden i Karlstad 1865 var huset ett av nio som klarade sig. Residenset brann upp och biskopsgården stod kvar. Det sägs att almarnas fukt efter nattens regn skyddade mot lågorna.

– Eller så var det som i skrönan: ”Landshövdingen grät och bad och biskopen svor och släckte.”, säger Sören.

Vad är bäst, 70-talsvilla eller biskopsgård?

– Hammarö var bättre. Det var ju vårt. Här hyr vi.

Att leva i det här huset är en fantastisk möjlighet men det är inte ett livskontrakt, förklarar de. Sören citerar psalm 249: ”Blott en dag ett ögonblick i sänder”.

– Vi har bott här i tusen dagar och trivs, men jag hoppas inte det blir tiotusen.

Han gillar oneliners. Och sportmetaforer.

Sören, som tävlat i stafett, förklarar att den som lämnar över pinnen då farten är högst vinner loppet. Det är samma med biskopsjobbet. Pinnen ska vidare.

– Men när, det är inget vi går och tänker på. Jag fyller 50 i sommar, det är knappast troligt att vi stannar tills jag är 70.

Ett litet eget hus någonstans kan det nog tänkas bli, kanske på Hammarö eller möjligen östra sidan landet. Veronica har växt upp på Yxlö i den sörmländska skärgården och skulle inte ha något emot att komma närmare havet. Men det är sen. Nu är nu.

Foto: Jessica Segerberg

Tillbaka till köket, det rymliga och stiftskollektiva. Tanken på att inte kunna lämna disk på bänken en trött kväll, eller proppa kylskåpsdörren full med personliga påhitt för att det ska hållas kyrklig mottagning är svår att greppa.

– Det är inte så farligt, man vänjer sig, säger Veronica.

Hemmets praktiska, allt det där som ska göras regelbundet, har familjen rutiner för. Menyn sitter på kylskåpet och vardagens uppgifter fördelas rättvist. Den ena gillar att laga mat och tvätta, den andra att städa och diska.

Men det känslomässiga arbetet, det som är osynligt och betydligt svårare att mäta, vem tar ansvar för att hålla kontakt med vänner, ha koll på födelsedagar, fixa familjemyset och planera det sociala livet?

– Hundra procent jag, svarar Veronica.

Sören bekräftar. Och utnämner sig själv till ”ett administrativt moras” som har noll koll på beställda biljetter och tonårsdöttrarnas önskemål om smink och kläder.

Samtalet om ett jämställt familjeliv tar en intressant vändning. Lön, obetalt hem­arbete, föräldraledighet och vab, det är sånt vi vant oss vid att mäta och disku­tera. Men att också det känslomässiga an­svaret kan vara ojämställt är svårare att se och komma tillrätta med.

– Det handlar både om egna och andras förväntningar. Jag tar den där rollen, och bär också det dåliga samvetet om saker inte blir bra eller hinner fixas i tid, säger Veronica.

I en tid då stress och ohälsa ökar är det här ett område som behöver belysas. Att se, diskutera och dela ansvaret förefaller som en självklar lösning. Men Sören menar också att ambitionsnivån måste för­ändras.

Han tycker att många kvinnor har en tendens att sätta press på varandra och upprätthåller orimliga krav.

– En familj yrkesarbetar 27 timmar mer per vecka i dag jämfört med på 50-talet. Det är klart att vi måste sänka ambitions­nivån någonstans. Tiden räcker inte till allt. 

Det är nu käpphästen ”nystrukna lucia­linnen i decembermörkret” kommer fram. Att familjen haft den här diskussionen mer än en gång är uppenbart. Det skrattas hejdlöst och Sören förstår verkligen inte hur det kan vara viktigt med välstrukna särkar och rätt sorts glitter i midjan en ti­dig decembermorgon. För honom är det ett tydligt exempel på ohälsosam per­­fek­tionism.

– Det är ju ändå ingen som ser. Det är mörkt i rummet.

Han tycker att fokus måste flyttas från krav, stress och press.

– Vi har aldrig haft det bättre. Vi lever i den bästa av världar. Det är fantastiskt att vi kan fira lucia. Ett skrynkligt linne får inte spela roll.

Det är svårt att inte hålla med. Lika svårt som att inte ta fram strykjärnet.

Så snabbt den gick, klockan. Färjestad spelar snart. Det är avgörande match och prioriterad familjetid i tv-soffan. Sörens hockeyintresse är väl känt. Han tror på SM-guld.

– Törs jag säga vad jag gör, frågar Vero­nica retoriskt. Ligger i Sörens knä och får kli på ryggen. Det finns inget bättre. 

Daleviarna återvänder till sin tid. Den som är viktigare än allt annat för att familje­livet ska fungera bra. Tid för varandra och tid för barnen.

– Och att kunna prata om saker, säga det man vill. Det behövs också.