Ett par i rödsvarta kläder gifter sig.
Foto: Magnus Aronson/IKON

Vigsel - kärlekens högtid

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Inte bara för de som gifter sig utan också för släkt och vänner. HITTA TIDER direkt här på hemsidan.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig. Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta din församling för att boka vigsel.

Boka vigsel/bröllop PÅ WEBBEN – så här gör du!

  • Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga vigseltider i kalendern. Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Obs! Syns inga tider i kalendern, beror det på att vigsel-/bröllopstiderna redan är bokade.
  • Om du önskar att någon mer ska vigas eller döpas samma tid, gör klart webbokningen och komplettera den genom att kontakta vår expedition på 054-14 14 00 eller karlstads.pastorat@svenskakyrkan.se.
  • Det finns möjlighet att låna brudkrona och dopklänning.
  • När bokningen skickats till oss får du en bokningsbekräftelse.
  • Den präst som ska viga kommer att ta kontakt och ni bestämmer tillsammans tid och plats för ett vigselsamtal. 

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Stor fest eller enkel högtid

Ofta planeras bröllopet långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vigsel i kyrkan

En kyrklig vigsel sker ofta i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och är den som fattar beslut i de olika momenten. Boka tid för vigseln i god tid, särskilt om ni vill ha den i en populär kyrka.

Heligt förbund

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten. Ordning för Vigselgudstjänst finns i Den svenska psalmboken.

Hindersprövning

Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Ordning för vigselgudstjänsten >>

Ordning för välsignelse av borgerligt ingånget äktenskap liknar vigselritualet men utan löftena som man redan avgivit.

En vitklädd brud på väg mot altaret går längs mittgången.

Förslag på musik till bröllopet

Ett sätt att göra vigseln personlig är att välja egen musik och kanske be en släkting eller vän att sjunga eller läsa en dikt.

Planera ett bröllop

Stort eller litet, praktfullt eller enkelt. Ni väljer hur er högtidsdag ska vara. Det finns inte så många måsten som man tror.

Frågor och svar om bröllop

Här finns svar på vanliga frågor om bröllop.

Ett äldre brudpar vigs av en manlig präst.

Drop in-vigsel

Kärleken är stor - men ceremonin kan vara liten. När vi har drop in-dop är alla som vill välkomna att gifta sig i en kort vigselakt. Ett bröllop behöver inte vara stort, tidskrävande och kostsamt. Håll utkik efter datum här.

Våra kyrkor och kapell

Här hittar du historik och bilder på kyrkorna i Karlstad. Du kan också öppna panoramabilden och se dig omkring i kyrkorummet.