Karlstads pastorat

Karlstads pastorat Besöksadress: Västra Kyrkogatan 3-5, 65224 KARLSTAD Postadress: Västra Kyrkogatan 5, 65224 KARLSTAD Telefon: +46(54)141400 E-post till Karlstads pastorat

Dop

I dopet är Gud med och firar det underbara att en människa, liten eller stor, blir en del av Guds familj. Vi firar vår kärlek till livet och visar tacksamhet till Gud som gett oss det!

När en människa döps visar vi att vi är en del av någonting som är större än oss själva.

I dopet bekräftas att vi har en plats i Guds stora gemenskap. Där behövs alla, liten som stor, och har en speciell uppgift att fylla. Genom dopet blir du också medlem i Svenska kyrkan.

När vi går fram till dopfunten, som vuxen eller barn, påminner vi varandra om att Gud bär oss. Och alltid kommer att göra det.

För alla åldrar

Det spelar ingen roll var i livet du befinner dig - du kan alltid bli döpt. I kyrkan döps allt från små barn till äldre människor och allt däremellan. Det går också att döpa flera personer på samma gång. Kanske flera barn eller barn och föräldrar.

På många sätt

Ett dop kan ske på många olika sätt. Till exempel i församlingens söndagsgudstjänst, enskilt i kyrkan, med familjen i hemmet, med helkroppsdopp i sjön eller med hela släkten i trädgården. Kanske ni har ytterligare en variant.

I själva ceremonin kan hela familjen vara delaktig. Det finns texter att läsa och vatten att hälla upp och torka av. Musik och dikter i samband med dopet är också något som familjen bestämmer tillsammans med prästen. Inramningen av musik och ord är personlig och varierar mycket från dop till dop.

Kontakta expeditionen

För alla fem församlingar, samt kyrkogårdsförvaltningen.

Vi hjälper dig med svar på dina frågor om bokningar, medlemskap, begravning och kyrkogård. Eller sök kontakt för samtal, information eller kondoleanser. Och är det något annat hjälps vi åt att svara på det också eller leda dig vidare till någon annan som vet.

Församlingsexp: 054-14 14 00

Kyrkogårdsexp: 054-14 14 60

Epost: Karlstads pastorat

Ordinarie öppettider:
måndag-onsdag kl 08.00-17.00
torsdag kl 08.00-18.00
fredag kl 08.00-14.00

Besöksadress:
Västra Kyrkogatan 5, Karlstad
I domkyrkans församlingshus.

Postadress: Västra Kyrkogatan 5, 652 24 Karlstad

Klicka här för att komma till den gemensamma expeditionens egen sida. >>
Där hittar du mer information om vad de kan hjälpa dig med och kontaktuppgifter till personal.

Bild: Louise Hedberg

Visste du det här om dopet?

Ett dop kan ske på många platser. I kyrkan,  hemma, utomhus eller på ett sjukhus. Dopet kan ske i en söndagsgudstjänst eller i en dopgudstjänst.

Dopfamiljen kan vara delaktig i planerande och genomförande av dopgudstjänsten.

En fadder är en viktig vuxen vid sidan av föräldrarna. Någon som är ett stöd och har omsorg om sitt fadderbarn.

Att bli fadder till ett dopbarn är en viktig uppgift. Vem som helst kan bli fadder, bara man är döpt.

Dopklänningen är lång för att det är en symbol för den kristna tron som vi får växa i.

Vattnet i dopfunten symboliserar livet. Ingen av oss klarar sig utan vatten. Inget vatten - inget liv. Därför döper vi i vatten. För att vi ska förstå att Gud är med genom hela livet och efteråt.

Dopljuset är en symbol för att vi aldrig går genom livet ensamma, hur livet än blir. Gud är alltid med. Tänd det på årsdagen av dopet. När det är slut hämtar du ett nytt i kyrkan.