Foto: Olle Thoors

Radiokören inledde sin 100-årsturné i Kiruna kyrka

Radiokören fyller 2025 100 år och kommer att turnéra runt i Sverige fram till detta. De inledde denna fina turné i Kiruna kyrka den 2 maj och konserten direktsändes i Sveriges radio P2 samt spelades in för teve.

Kören leds idag av den flerfaldigt prisbelönade lettiske körledaren 
Kaspars Putniņš och programmet bjöd puliken på både romantiska örhängen ur den skandinaviska körhistorien som t ex David Wikanders Kung liljekonvalje, samt lite mer svårsmälta moderna stycken av tonsättare som Lars Johan Werle och Ingvar Lidholm.

Några lite mindre kända verk framfördes och stycket ”Mouyayoum” av Anders Hillborg är en fantastisk upplevelse av klang och spännande nyanser. En tonsättare som har en speciell anknytning till Radiokören är norrbottningen Arne Lundmark och kören avslutade konserten med hans arrangemang av ”Jag vet en dejlig rosa”.

Radiokören har genom åren varit en kör bestående av Sveriges sångarelit och representerat Sverige internationellt med den långvariga körledaren Eric Ericson på många världsomspännande turnér. För den som idag sitter i publiken och får njuta av Radiokören, är det påfallande att klangen har förändrats på grund av att åldern på sångarna är lite lägre än vad den varit tidigare. Den är ung och fräsch och samtidigt homogén utan direkt hörbara soloröster.

En mycket fin konsert bjöds Kiruna på och det var nog en av de sista liveupptagningarna som gjordes innan flytten av kyrkan påbörjas nästa sommar.

Olle Thoors

Foto: Olle Thoors
Foto: Olle Thoors