Foto: Olle Thoors

Nu får Jukkasjärvi kyrka ny klädsel vid altaret

Altaret med tillhörande altarring i Jukkasjärvi kyrka är från 1907.
Altarringen var från början utan klädsel och utformad i svartmålat trä. 1969 fick den för första gången stoppning och klädsel av naturgarvat renskinn.
Åren har sedan dess gått och nu är det dags att byta ut klädseln till en ny.
Materialet är noga utvalt och leverantören av det nya renskinnet blev Kero i Sattajärvi.

Tapetserare Caroline Utsi Foto: Olle Thoors

Uppdraget att göra åtgärdsförslag och utföra arbetet gick till tapetserare Caroline Utsi.
Hon bor med man och barn i Poikkijärvi, ett stenkast från Jukkasjärvi kyrka och driver en tapetserarateljé i anslutning till hemmet.
Där renoverar och klär hon om möbler till både privatpersoner och företag.
Jukkasjärvi är den tredje kyrkan Caroline har uppdrag i och tidigare har hon gjort omklädnad av knäfall och altarskrank i Kaunisvaara och Kiruna kyrkor.

Att renovera i en kyrka är inget man bara hafsar över och fler än en blir inblandade då det handlar om förändringar i kulturarv.
Caroline har samarbetat med Lars Jarlemyr, präst i Jukkasjärvi församling, och de har tillsammans valt material och förberett allt inför arbetet.
Arkitekt Inger Olsson, av Länstyrelsen i Norrbotten utsedd byggnadsantikvarie, har godkänt renoveringen.

För att en skinnklädsel ska hålla för slitage under många decennier krävs rätt sorts stoppning.
Allt är naturmaterial och i botten ligger en matta av gummerad tagel, så kallad Hairlock, följt av en mjuk bomullsvadd som fyller ut och hindrar eventuella vassa hårstrån från att sticka upp.

Snart är renoveringen i koret färdig och Jukkasjärvi kyrka och församling bjuder med glädje in till gudstjänst och samling.

Foto: Olle Thoors