– Vi kan erbjuda ett meningsfullt jobb, där man trivs och bidrar till en bättre värld för andra. Vi tycker att Svenska kyrkan är en superbra arbetsgivare, vi vet att det finns jobb och vi tror att många skulle trivas om de bara visste att möjligheten finns, att till exempel arbeta med musik på heltid, säger Emilia Lindstrand, kommunikationsstrateg på Växjö stift.
Annan inställning till yrkeslivet
Samtidigt konstaterar hon att unga människor idag har en annan inställning till yrkeslivet:
– Tidigare var det mer karriär och snabba pengar, nu efter coronapandemin och med pågående klimatkris handlar det mer om ett meningsfullt jobb och trygghet och där har Svenska kyrkan något att erbjuda.
Det största rekryteringsbehovet är präster och kyrkomusiker, följt av diakoner och församlingspedagoger.
– För att nå balans mellan de som går i pension och de som vigs skulle vi behöva ungefär dubbelt så många antagna prästkandidater, i praktiken då gå från 5-15 per år till 10-30. Det är dock värt att nämna att intresset de senaste åren har ökat, både för att bli präst och diakon! Det tydligaste exemplet är att alla inte längre ryms i en så kallad antagningskonferens, utan dessa har fått utökas med ytterligare en.
Långsiktig Framtidstro
Växjö stift gör en långsiktig satsning på rekryteringsarbete, kallad Framtidstro. Den innehåller till exempel nyfiken-på-kvällar.
– De träffarna i mars varje år är väldigt populära. Deltagarna får till exempel träffa rekryterare och biskopen som berättar om sina vägar in i Svenska kyrkan.
De traineetjänster som Växjö stift erbjuder sedan några år har varit framgångsrika.
– Många som gjort traineetjänst är nu på väg in på olika tjänster i Svenska kyrkan. Det är ett bra sätt att testa om det är en arbetsplats som passar. Vi ser gärna att fler församlingar erbjuder traineetjänster, säger Emilia Lindstrand.
Nå unga människor
Arbetet har fokus på att nå unga människor som funderar på sina yrkesval.
– Vi satsar bland annat på sociala medier, ungdomsgrupper, utskick till studievägledare och i år också utbildningsmässor. Vi försöker tänka brett hur vi kan möta nyfikna unga människor, säger Emilia Lindstrand.
Under våren 2024 presenteras även två filmer gjorda av Växjö stift. Den ena beskriver ”min väg till kyrkan”, den andra filmen de fyra profilyrkena.
– De är tänkta att användas av alla församlingar som vill, att visas på webbplatser, samlingar eller sociala medier. Vi låter människor berätta sin ”story” vilket väcker tankar och längtan.
Elektrikern blev präst
En av de medverkande är Magnus Pettersson. Efter 25 år som elektriker bytte han yrkesspår och utbildade sig till präst.
Gymnasieåren var inte de enklaste.
– Skolan var inte min grej, jag var nog litet av bråkiga killen, säger han när vi ses i församlingshemmet i Norrahammars centrum.
Att plugga vidare fanns inte på kartan. Efter två år på praktiskt program blev det alltså elektrikerjobb. Något han trivdes gott med.
Prästvigdes 2022
Ändå växte tankarna alltefter vad åren gick. Kanske fanns det något annat han skulle vilja göra i livet? Den kristna tron fanns där i botten. Sommaren 2022 vigdes han till präst i Växjö domkyrka.
Att som vuxen sätta sig på skolbänken igen är inte helt lätt (särskilt som när man som Magnus lider av dyslexi). Först var han tvungen att plugga upp gymnasiet för att få högskolebehörighet. Men han tog sig alltså igenom hela prästutbildningen.
Idag stortrivs han i sin nya roll:
– Mötet med människor ger mig mest, att kunna göra skillnad i samtal med andra.
Erfarenheter från förra jobbet
Just möte med människor är något han tagit med sig från sitt förra jobb.
– Det hände att jag fick åka ut på jourjobb. Kunde möta en förtvivlad gammal tant vars värmepump gått sönder.
- Då fick man lugna ner och krama om: ”Vi löser det här tillsammans!”
Nyss har han fyllt 52. På fritiden är han aktiv i Svenska kyrkan i Lekeryd (jo, det blir en ganska lång pendling, genom nästan hela kommunen). Så har han ett annat fritidsintresse:
- Tälja trägubbar, jag är litet av en Emil, skratt han, och pekar på ett vackert träkrucifix han har på sitt tjänsterum.
Reportage: Mikael Bergström/Erik Lindfelt
Växjö stifts rekryteringsfilm Min väg