Foto: Miriam Tinglöf

Dop

Välkommen att boka dop i Järna-Vårdinge pastorat! Du kan ringa till vår expedition för att boka eller fylla i ett formulär här så återkommer vi till dig snarast möjligt.

Boka dop

Välkommen att boka dop i Järna-Vårdinge pastorat!

Du kan ringa till vår expedition för att boka eller för att få mer information om dopet.

TELEFONUMMER
08-551 747 20

E-POST
Du kan också skicka ett mejl till oss så hör vi av oss till dig så snart vi kan: jarna-vardinge.pastorat@svenskakyrkan.se. Eller så kan du fylla i formuläret på denna sida. 

HUR GÅR DET TILL ATT BOKA DOP?
Bokningen vill vi göra via telefon eller om du kommer expeditionen i församlingshemmet i Järna, Kyrkvägen 10. Via mejlen ger vi dig gärna mer information! Vi letar reda på en ledig doptid som passar er. Ordinarie doptider är på lördagar. Ni får reda på vilken präst och vilken musiker som kommer att vara med vid dopet. De får information om att ni bokat dopet och kommer att kontakta er i god tid för att gå igenom praktiska saker och önskemål. Har ni särskilda önskemål om psalmer eller annat så prata gärna med dem om detta.

Foto: Alex & Martin / IKON

När ni bokat dopet skickar vi er en skriftlig bokningsbekräftelse samt lite information om dopet. Återkom gärna om ni har några ytterligare frågor!

VAD INNEBÄR DOPET?
Dopet är ett sakrament, en helig handling instiftad av Jesus. Genom dopet upptas en människa i kyrkans gemenskap och den som döps i Svenska kyrkan blir också genom detta medlem i Svenska kyrkan.

Frågor & svar

FINNS DET MÖJLIGHET ATT HYRA LOKAL FÖR DOPFIKA?
Ja! Vid alla våra kyrkor finns möjlighet att hyra lokal för dopfika. Klicka här för att komma till sidan med pastoratets lokaler där det står mer om priser och andra praktiska saker. Om dopet sker i någon av våra kyrkor kan du hyra lokalen utan kostnad. 

VAD KOSTAR DET?
Själva dopet kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis. Om dopet sker i någon av våra kyrkor kan du hyra lokalen utan kostnad. 

MÅSTE MAN VARA MEDLEM FÖR ATT FÅ DÖPA SITT BARN?
Nej, det måste man inte vara. Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.

VAD BETYDER DOPET?
Dopet ger formellt medlemskap i Svenska kyrkan, och det ger tillträde till nattvarden och rätten att vara fadder vid andras dop. För att bli konfirmerad måste man vara döpt. 

VAD ÄR EN FADDER (GUDMOR/GUDFAR)?
Den som är döpt kan vara fadder. Men det finns inget krav på att faddern ska vara döpt just enligt Svenska kyrkans ordning eller tillhöra Svenska kyrkan även om det är önskvärt. Fadderskapet handlar om viljan att finnas för den som döpts, som stöd och inspiration för att den döpte ska kunna växa och mogna som människa och kristen. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha. Man behöver inte ha någon fadder alls om man inte vill. 

LÅNAR NI UT DOPKLÄNNING?
Ja, pastoratet har dopklänningar som ni kan låna. 

KAN MAN DÖPAS SOM VUXEN?
Ja, absolut! Många vuxna har av olika skäl aldrig blivit döpta - men det är aldrig för sent! Ta kontakt direkt med någon av pastoratets präster för samtal och eventuell undervisning inför dopet. Då kan ni också bestämma hur dopgudstjänsten ska ordnas. Dopet är kostnadsfritt.  

Varmt välkommen att boka dop hos oss!

Här finns mycket mer information om hur dopet går till, vad det innebär och många praktiska saker kring dopgudstjänsten.