Dopklänningar som hänger på galgar.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Dop

Välkommen att boka dop i Järna-Vårdinge pastorat! Du kan ringa till vår expedition för att boka eller fylla i ett formulär här så återkommer vi till dig snarast möjligt.

Boka dop

Välkommen att boka dop i Järna-Vårdinge pastorat!

Du kan ringa eller maila till vår expedition för att boka eller för att få mer information om dopet:

Telefonnummer
08-551 747 20

E-post
jarna-vardinge.pastorat@svenskakyrkan.se

Hur går en bokning till?
Du kontaktar oss med barnets namn, personnummer samt vårdnadshavares namn, personnummer och kontaktuppgifter. Vi letar reda på en ledig doptid som passar er. Ordinarie doptider är på lördagar. Ni får reda på vilken präst och vilken musiker som kommer att vara med vid dopet. De får information om att ni bokat dopet och kommer att kontakta er för att gå igenom praktiska saker och önskemål. Har ni särskilda önskemål om psalmer eller annat så prata gärna med dem om detta.

När ni bokat dopet skickar vi er en skriftlig bokningsbekräftelse samt lite information om dopet. Återkom gärna om ni har några ytterligare frågor!

Vad innebär dopet?
Dopet är ett sakrament, en helig handling instiftad av Jesus. Genom dopet upptas en människa i kyrkans gemenskap och den som döps i Svenska kyrkan blir också genom detta medlem i Svenska kyrkan.

Frågor & svar

Finns det möjlighet att boka lokal för dopfika?
Ja! Vid alla våra kyrkor finns möjlighet att hyra lokal för dopfika. Klicka här för att komma till sidan med pastoratets lokaler där det står mer om priser och andra praktiska saker. Om dopet sker i någon av våra kyrkor kan du hyra lokalen utan kostnad. 

Vad kostar det?
Själva dopet kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis. Om dopet sker i någon av våra kyrkor kan du hyra lokalen utan kostnad. 

Måste man vara medlem för att få döpa sitt barn?
Nej, det måste man inte vara. Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.

Vad betyder dopet?
Dopet ger formellt medlemskap i Svenska kyrkan, och det ger tillträde till nattvarden och rätten att vara fadder vid andras dop. För att bli konfirmerad måste man vara döpt. 

Vad är en fadder (Gudmor/gudfar)?
Den som är döpt kan vara fadder. Men det finns inget krav på att faddern ska vara döpt just enligt Svenska kyrkans ordning eller tillhöra Svenska kyrkan även om det är önskvärt. Fadderskapet handlar om viljan att finnas för den som döpts, som stöd och inspiration för att den döpte ska kunna växa och mogna som människa och kristen. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha. Man behöver inte ha någon fadder alls om man inte vill. 

Lånar ni ut dopklänning?
Ja, pastoratet har dopklänningar som ni kan låna. Vi har dopklänning för spädbarn och för barn mellan 2 och 5 år.

Kan man döpas som ungdom eller vuxen?
Ja, absolut! Många vuxna har av olika skäl aldrig blivit döpta - men det är aldrig för sent! Ta kontakt direkt med någon av pastoratets präster för samtal och eventuell undervisning inför dopet. Då kan ni också bestämma hur dopgudstjänsten ska ordnas. Dopet är kostnadsfritt.  

Varmt välkommen att boka dop hos oss!

 

Svenska kyrkan erkänner dop i andra kristna samfund

Svenska kyrkan erkänner varje dop, oavsett i vilken kristen tradition det har ägt rum. Om någon redan är döpt i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn, i rent vatten, kan personen därför bli medlem i Svenska kyrkan genom att kontakta församlingen och tala om att hen vill bli medlem. Det behövs alltså inget nytt dop. 

Mer om dopet

Dop utomhus i vintern. med ett föräldrapar, en bebis och en präst.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Droppar av vatten som far genom i luften.

Meningen med dopet

Dopet är en helig handling, ett sakrament. Handlingen är helig eftersom vi tror att Gud verkar genom den.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.