Foto: IKON/Kristina Johansson

Samtal för sörjande

Det finns stöd och hjälp att få när du går igenom en svår period i livet. Präster eller diakoner i din församling i Svenska kyrkan i Huddinge är utbildade i själavård.

Samtalsgrupper för sörjande

Svenska kyrkan i Huddinge erbjuder dig som mist en anhörig eller nära vän att delta i en samtalsgrupp för sörjande. I en samtalsgrupp får du hjälp att sätta ord på din sorg tillsammans med andra i samma situation. Ofta kan det kännas som ett stöd att bara veta att man inte är ensam om att känna som man gör”.

Ingenting är sig likt längre när någon nära oss dör. Den som du älskat och vant dig vid finns inte längre. Samtidigt måste du fortsätta leva i det som nu är ditt liv.

Det som är speciellt just nu är den pandemi som vi går igenom. En pandemi som har påverkat oss och påverkar oss på olika sätt. Vissa av oss har anhöriga eller nära vänner som dött innan coronaviruset kom till oss eller av andra orsaker. Andra av oss har däremot den erfarenheten av anhöriga eller vänner som dött i covid-19. Många delar erfarenheten av att inte få ta avsked; att inte få vara nära i slutet eller se den som har avlidit. Hur blir det med begravning? Vad gör allt detta med oss? Det är viktigt att få uttrycka och samtala om det som vi har varit med om.

Just nu är det uppehåll i sorgegrupperna pga smittorisken i pandemin. All verskamhet har i nuläget paus i Svenska kyrkan i Huddinge.

Vi kommer dock att starta en digital sorgegrupp för dem som vill. Det kan fungera fint att prata och träffas digitalt också. Är du intresserad av att vara med så kontakta prästen Eva-Britt Brännström, tel. 08-58869777, mejla eva-britt.brannstrom@svenskakyrkan.se

För mer information om sorgegrupper kontakta: Eva-Britt Brännström 08-588 697 77  eller mejla till eva-britt.brannstrom@svenskakyrkan.se

För unga
När det gäller sorgegrupp för unga samverkar vi med Botkyrka församling. De erbjuder grupp för unga mellan 10-17 år. Att få träffa andra som varit med om liknande och har liknande erfarenheter, som vet vad det handlar om, det kan ofta vara en hjälp.

Gruppen kommer starta när det finns tillräckligt många anmälda. Platsen är i samtalslokaler på församlingens expedition intill Tumba centrum eller i anslutning till någon av församlingens kyrkor. För frågor och anmälan, kontakta Åsa Dysholm, diakon Botkyrka församling, tel 08-530 222 79 eller via epost asa.dysholm@svenskakyrkan.se

Läs mer om sorgegruppen för unga (pdf)

Enskilt samtal
Att tala med en präst eller diakon är gratis. Ta kontakt med våra präster och diakoner om du behöver samtala. Ring växeln och berätta att du vill prata med någon så kopplas du vidare, tel. 08-588 697 00.