I förgrunden ett litet träkors, i bakgrunden två ungdomar som springer i väg.
Foto: Magnus Aronson, Ikon

Ställa upp som kandidat i kyrkovalet

För dig som vill engagera dig extra i Svenska kyrkan finns möjlighet att ställa upp som kandidat i kyrkovalet. Här får du veta mer om hur du går till väga.

För att ställa upp som kandidat måste du tillhöra Svenska kyrkan, fylla 18 år senast på valdagen, vara döpt och vara kyrkobokförd i det område där du ställer upp.

Om du vill kandidera kan du ta kontakt med en nomineringsgrupp som passar dig och det du vill göra i Svenska kyrkan. I Svenska kyrkan Helsingborg finns fem nomineringsgrupper representerade i kyrkofullmäktige: Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Frimodig kyrka och Sverigedemokraterna.

Här hittar du kontaktuppgifter till företrädare för dessa nomineringsgrupper.

Det finns också möjlighet att bilda en ny nomineringsgrupp. Ansökan om att bilda en ny nomineringsgrupp ska vara inskickad senast 15 april och det krävs ett antal personer som stöd.

Här kan du läsa mer om hur du gör för att bilda en ny nomineringsgrupp.