Hedemora, Husby och Garpenbergs församling Besöks- och postadress: Kyrkogatan 20, 77630 Hedemora Telefon: +46(225)257000 E-post till Hedemora, Husby och Garpenbergs församling

i Hedemora, Husby och Garpenbergs församling

Vad är dopet?

Dopet är en gåva till oss från Gud. Alla får vara med i Guds familj, dopet
är en påminnelse om detta. Oavsett vad som händer i ditt liv så tror Gud
på dig och älskar dig.
Vårt dop bär vi med oss hela livet och det kan aldrig tas ifrån oss.
Man är aldrig för ung och aldrig för gammal för att bli döpt.
Hur går dopet till och vad kostar det?
Dopet kan vara en enkel stund med de närmaste, en stor familjefest, eller
en del av den vanliga gudstjänsten, det väljer ni. Innan dopet får ni träffa
prästen och prata om dopgudstjänsten.
Själva dopet kostar inget. Om man önskar finns dopklänning att låna både
för barn och vuxna.

Fadder

Vid dop har man ibland faddrar (gudmor och gudfar) kopplade till dopfamiljen. För att vara fadder ska man vara döpt, men det har blivit vanligt att en odöpt, men önskad fadder blir döpt i anslutning till dopet eller veckorna innan. Hör av er till oss om samtal kring detta.
Att vara fadder är ett uppdrag och en gåva som börjar vid dopet och pågår hela livet. Som fadder har du möjlighet att vara medfunderare och medvandrare. Att dela tankar och erfarenheter är ett sätt att växa tillsammans.
Uppmärksamma gärna dopdagen varje år på något sätt. Du kan exempelvis tända dopljuset och läsa något ur en barnbibel, göra en utflykt eller skicka kort.

Hur gör man?

Välkommen till dop – ni får information om dop (gäller barn) från vår förskollärare.
Hör av er till expeditionen när ni bestämt er, tel. 0225-25 70 00 eller
e-posta: hedemora.forsamling@svenskakyrkan.se
Det går att ta kontakt med en speciell präst om ni redan har en relation.
Prästen hör av sig för att boka tid för dopsamtal.
Läs mer om dopgudstjänsten genom att ladda ned dopordningen som pdf-fil.

Bild: Martin Runeborg, Magnus Aronson

Dopsatsning

Under 2014-2016 kommer vi att uppmärksamma dopet lite extra i vår församling.  Detta kommer att märkas på olika sätt, t ex:

Doplördag en gång per år. Vi erbjuder då dop, utan föranmälan, i Hedemora kyrka.

Alla nyfödda får en påse med information, en CD med dopsånger och en body m.m. på BVC i Hedemora. Ni som går på annan vårdcentral får komma och hämta en påse i S:t Paulusgården eller Garpenbergs församlingshem.

Vi erbjuder de som bor i församlingen att låna lokal i något av våra församlingshem gratis för dopfika.

Om man vill bjuda släkt och vänner på något efter dopet men inte har ekonomiska resurser till detta kan församlingen, vid behov och efter dialog, erbjuda ett enklare fika utan kostnad.

Håll även utkik i Hedemora kyrkas vapenhus under kulturnatten. Det kommer att dyka upp namn och datum på de som döpts under året (efter godkännande av föräldrar).