Kyrkoval 2021

Den 6-19 september 2021 är det kyrkoval. Då får alla Svenska kyrkans medlemmar som fyllt 16 år välja vilka som ska företräda dem de kommande fyra åren. Här finns det mesta du behöver veta om valet om du är folkbokförd inom Härnösands stifts gränser. Ta chansen att påverka!

Slutgiltiga valresultatet klart

Nu är den slutgiltiga rösträkningen i kyrkovalet genomförd när det gäller kyrkofullmäktige i pastorat eller församling i Härnösands stift samt för stiftsfullmäktige. Även personrösterna är räknade.

Vilka ställer upp i valet där du bor?

Demokratin i Svenska kyrkan hänger på många människors engagemang. Här kan du se vilka som hoppas att under de fyra närmaste åren få förtroendet att vara med och styra på nationell, stifts och lokal nivå.

Vad vill grupperna att kyrkan ska göra?

Svårt att välja? Kanske har du en hjärtefråga som avgör vilken grupp som får din röst? Här finns övergripande kyrkopolitiska program eller valplattformar för de grupper som kandiderar på stiftsnivå.

Lathund med kyrkovalsfakta

Vilka får rösta? Varför ska man kryssa? Vad är en nomineringsgrupp? Och var kan jag förtidsrösta? Här får du svaren på några vanliga frågor inför kyrkovalet.

Tre val - en kyrka

Kyrkovalet är egentligen tre val: ett lokalt till församlingen eller pastoratet, ett regionalt till stiftet och ett nationellt till kyrkomötet. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år har rätt att rösta i kyrkovalet och därmed påverka vilka som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren.

Ett val för alla som fyllt 16 år

Är du 16 år eller äldre får du rösta i kyrkovalet. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om beslut i din församling och om övergripande beslut för hela Svenska kyrkan.

Så röstar du

Här finns information om hur, när och var du kan rösta i kyrkovalet och vilka villkor som gäller för att få rösta och när du får röstkortet

Öppet för alla

Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka med plats för både sökare, troende och tvivlare. I församlingen finns en lokal gemenskap för både vardag och högtid, för dem som kommer ofta och för dem som kommer någon gång i bland.