Foto: Elenor Andersson

Resan till Jerusalem, del 3

Nyhet Publicerad Ändrad

Tredje delen av pedagog Elenor Anderssons berättelse om resan till Jerusalem där hon är tillsammans med Härnösands stifts samordnargrupp för Svenska kyrkans internationella arbete.

Ikväll är det den 8 mars och sedan del 2 av Elenor reseberättelse har hon bland annat hunnit bada i Döda havet.

- Vi hann med ett besök vid Döda havet, som har en salthalt på ca 30%. Jag flöt som en kork, säger Elenor. 

Besök i Jeriko

I Jeriko finns en stor sykomor som relateras till bibeltexten om tullindrivaren Sackaios i Luk 19: 1-10.
Han kom in i Jeriko och gick genom staden. Där fanns en man som hette Sackaios, och han hade hand om tullen och han var rik. Han ville gärna se vem denne Jesus var men kunde inte för folkmassan, för han var liten till växten. Han sprang i förväg och klättrade upp i en sykomor för att kunna se honom, eftersom han skulle gå förbi där. När Jesus kom dit såg han upp mot honom och sade: ”Skynda dig ner, Sackaios, i dag skall jag gästa ditt hem.” Sackaios skyndade sig ner och tog emot honom med glädje. Alla som såg det mumlade förargat: ”Han har tagit in hos en syndare.” Men Sackaios ställde sig upp och sade till Herren: ”Hälften av vad jag äger, herre, skall jag ge åt de fattiga. Och har jag pressat ut pengar av någon skall jag betala igen det fyrdubbelt.” Jesus sade till honom: ”I dag har räddningen nått detta hus – han är också en son till Abraham, och Människosonen har kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det.

Berget där Jesus frestas finns i Jeriko. Detta kan man läsa i Matt 4:1-11.
Sedan fördes Jesus av Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen. När han hade fastat i fyrtio dagar och fyrtio nätter blev han till slut hungrig. Då kom frestaren och sade till honom: ”Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd.” Jesus svarade: ”Det står skrivet: Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun.”
Sedan tog djävulen honom med sig till den heliga staden och ställde honom högst uppe på tempelmuren 6och sade: ”Om du är Guds son, så kasta dig ner. Det står ju skrivet: Han skall befalla sina änglar och de skall bära dig på sina händer så att du inte stöter foten mot någon sten.” Jesus sade till honom: ”Det står också skrivet: Du skall inte sätta Herren, din Gud, på prov.”
Nu tog djävulen honom med sig upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet och sade: ”Allt detta skall jag ge dig om du faller ner och tillber mig.” Då sade Jesus till honom: ”Gå din väg, Satan. Det står ju skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka.” Då lät djävulen honom vara, och änglar kom fram och betjänade honom.
(Bibeln.se)

Solnedgång över ökenområdet
Innan solen sänkte sig bakom berget så firade vi mässa tillsammans

Se även Elenors bilder från Klagomuren.

 

Dopplatsen vid Jordanfloden
- På andra sidan avstängningen, i mitten av floden, så ligger Jordanien, berättar Elenor.

 

Maria Prytz, kommunikatör

 

 

 

Läs även:

Resan till Jerusalem, slutord

Publicerad:

Elenor Andersson summerar intrycken från resan till Jerusalem där hon varit tillsammans med Härnösands stifts samordnargrupp för Svenska kyrkans internationella arbete.

Resan till Jerusalem, del 4

Publicerad:

Fjärde delen av pedagog Elenor Anderssons berättelse om resan till Jerusalem där hon är tillsammans med Härnösands stifts samordnargrupp för Svenska kyrkans internationella arbete.

Resan till Jerusalem, del 3

Publicerad:

Tredje delen av pedagog Elenor Anderssons berättelse om resan till Jerusalem där hon är tillsammans med Härnösands stifts samordnargrupp för Svenska kyrkans internationella arbete.

Resan till Jerusalem, del 2

Publicerad:

Pastoratets pedagog Elenor Andersson berättar mer om resan till Jerusalem där hon är tillsammans med Härnösands stifts samordnargrupp för Svenska kyrkans internationella arbete.

Hälsning från Jerusalem

Publicerad:

En hälsning från pastoratets pedagog Elenor Andersson som befinner sig i Jerusalem på Härnösands stifts samordnarresa för Svenska kyrkans internationella arbete.