Härnösands pastorat

Härnösands pastorat Besöks- och postadress: Härnösands pastorat, Franzéngatan 18, 87131 Härnösand Telefon: +46(611)28800

Månadens medarbetare Ann-Louise Hammarstedt

Ann-Louise berättar om hur det är att vara kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare.

Ann-Louise Hammarstedt

Kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare
Bor: Viksjö
Fritidsintressen: Växthuset och att virka!
-Bl a har jag virkat Helene Göransson och Lars Eriksson.

Hur många år har du jobbat inom Svenska kyrkan?
- Efter utbildning på Nordvik började jag -94 som säsongsarbetare på Nya kyrkogården, Härnösand. Men numera hittar ni mig i nån av kyrkorna eller kyrkogårdarna utanför stan.

Vad gör en kyrko- kyrkogårdsvaktmästare?
-Allt mellan himmel och jord! Vi ställer t ex iordning kyrkan inför dop, vigsel, begravning, högmässor och konserter. Nästa dag kan vi stå på taket och skotta snö eller grusa så man tar sig säkert fram på våra kyrkogårdar. Vi har också en viktig roll att fylla när vi möter människor i både glädje och sorg på vår arbetsplats.

Vad är roligast med jobbet?
-Variationen, ingen dag är den andre lik. Min favoritårstid är våren, att få städa undan gruset och få se det börja spira på nytt i naturen.

En upplevelse i jobbet?
-När vi efter en jordbegravning av en ung eritriansk kvinna blev bjudna att slå oss ner på gräsmattan, klädda i våra arbetskostymer, och äta injera (eritriansk nationalrätt) tillsammans med de sörjande. Den stunden var fin att få dela!

Nybliven pensionär Lars Eriksson, kyrkoherde.
Nybliven pensionär Helene Göransson, förvaltningsass.