Foto: Lena Vik

Månadens medarbetare Peter Norberg

Nyhet Publicerad

Möt Peter Norberg, kyrk- och kyrkogårdsvaktmästare. Han är problemlösaren som startade som säsongsanställd och nu servat besökarna i 35 år.

Vad gör en kyrk- och kyrkogårdsvaktmästare?

Jag jobbar både inne och ute och vi jobbar varannan helg. Inne i kyrkan arbetar vi på begravningar, dop, vigslar och Gudstjänster.

Jag utgår från Säbrå församling och ansvarar för fyra kyrkor och tre församlingshem. Det blir en hel del åkande. Sommartid är det mycket jobb med grönytorna, gravplanteringar och vattning. Vintertid blir det också mycket skottning och sandning. Arbete med gravgrävningar sker under hela året. Jag jobbar också administrativt med att planera dagarna. Allt ska flyta på bra! Alla årstider har sin charm i det här jobbet och vissa perioder är stressigare än andra.

Hur länge har du arbetat här?

Jag började 1985 som säsongsarbetare, sedan fick jag fast anställning 1988. Det har varit en hel del förändringar. Vi har exempelvis gjort två sammanslagningar, först till Landsförsamlingar och sedan till Härnösands pastorat. Jag arbetade bara vid Säbrå kyrka tidigare men nu är Häggdånger, Stigsjö och Viksjö också inom mina domäner. Vi har gått från två vaktmästare till fyra. Så det har blivit ett större arbetsområde!

Var det bättre förr?

Nej, vi har mycket bättre maskiner nu än förr. Vi kan inte ha det på alla fyra kyrkogårdar som vi sköter utan vi tar med maskinerna när vi åker runt. Den tid som det tar att åka emellan församlingarna tjänar vi igen på att vi har bättre grejer!

Vad brinner du för?

Folket som kommer hit ska vara nöjda! Det är ett servicejobb. Det ska vara så bra som möjligt och det ska vara snyggt på våra kyrkogårdar. Vi vaktmästare som rör oss ute på kyrkogårdarna träffar mycket folk.

Har du något särskilt på gång i vår?

Nej, det är ett väldigt inrutat men varierat jobb. Det rullar runt! Så fort det tinat ska vi vårstäda, 2 maj kommer säsongsarbetare och så småningom ska vi plantera och ta emot sommarjobbare. Det finns jättemycket att göra.

Har du några intressen?

Idrott av alla slag. Jag har spelat fotboll, innebandy och tränat löpning. Jag har också varit fotbollstränare i omkring 25 år men slutat med det för ett par år sedan. Också gillar jag Timrå hockey.

Har du någon kyrka i pastoratet som betyder något extra?

Nej, jag tycker att variationen mellan kyrkorna och byggnaderna är bra. Jag har varit mest i Säbrå men tycker samtidig att det är kul att komma ut på andra ställen också. Alla kyrkorna är speciella.

Har du något kyrkligt minne?

Jag har jobbat här så länge så jag är van att vara i kyrkan. Det är inget som gör mig nervös heller utan jag känner mig hemma här. En vanlig gudstjänst rullar på, det har jag gjort så många gånger. Kanske att jag blir lite på tå om vi ska ha större sammankomster med många olika mikrofoner … jag är van med det mesta!