Foto: Jesper Klemedsson/Ikon

Chagemaker Padre Melo - i Honduras

Nyhet Publicerad

Att inte ha mat att äta kan leda till döden. Att föra en kamp för människors rätt att äta sig mätta kan på vissa platser på jorden, leda till samma öde. Padre Melo lever under ständigt dödshot men ger inte upp kampen för människors rätt till försörjning, demokrati och mänskliga rättigheter. Läs hans berättelse!

MITT HOPP KOMMER AV GUD

I ett land som Honduras där det finns flera hot mot demokratin, eller snarare mot den demokratiska utvecklingen, är Jesuiternas arbete farligt. Många religiösa ledare i Latinamerika har mördats för att de har tagit ställning för de fattiga och förtryckta. Andra, inte minst jesuitpräster, lever under konstanta dödshot. Dit hör Padre Melo. I 44 år har han kämpat mot orättvisor och fört talan för människor som lever i djup fattigdom i Honduras.  

– Min starka övertygelse och mitt hopp kommer av att jag tror på Gud. Det ger mig en enorm glädje och kraft, förklarar han. 

Padre Melo är 64 år och har inga planer på att lägga ned den kamp som har kostat så många jesuitpräster och människorättsförsvarare livet.   

– Jag lever med minnet av martyrerna. Jag har mött så många människor som har dödats. Jag kan inte fortsätta utan att tala till deras minne, deras kamp och övertygelse, säger han. 

Padre Melo säger att den kärlek och uppskattning han får av samhällets fattigaste är en stark drivkraft i hans arbete.  

– Det är många gånger de människor som lever i störst utsatthet som är de mest generösa. Imorgon ska jag till exempel besöka ett av de fattigaste samhällena i området, men jag vet att jag kommer att bjudas på majs, tortillas, ost och bli överöst med kramar, säger han. 

Läs hela Padre Melos berättelse på Act Svenska kyrkans hemsida Actum.