Dop utomhus
Foto: Hedebygdens församling

Dop

I dopet ger man barnet som döps möjligheten att få del av en större gemenskap, med Gud och en församling. Dopet är ett löfte om befrielse och beskydd. Man tackar Gud för det under som det nyfödda barnet är.

Hur vill ni ha dopdagen? 
När ni börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur ni vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vill ni att ert barn ska ha faddrar? Vilka ska ni bjuda? Vill ni be någon av gästerna att läsa något i kyrkan och ska ni fortsätta att fira efter gudstjänsten? 

Välj datum och boka in
När ni börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum. Kolla era kalendrar och kontakta sedan församlingsexpeditionen. Dopet kostar ingenting om det arrangeras i er församlings kyrka. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Tänk på att vara ute i god tid. Fråga tilltänkta faddrar och skicka ut inbjudningar om ni ska ha gäster. I Svegsbygdens församling finns dopklänning att låna. Ni kan även hålla dopmottagning i någon av församlingens samlingslokaler. 

Prata med prästen om utformningen av dopgudstjänsten
Vanligen träffar ni prästen en gång före dopet för att gå igenom vad som händer under akten och hur dopet ska utformas. Kanske har ni speciella önskemål kring dopet? En del önskar till exempel att dopet ska genomföras vid en å, en sjö eller hemma i bostaden. 

Boka dop genom att ringa eller skcika e-post till pastorsexpeditionen i din församling. Naturligtvis går det bra att komma och besöka oss också!

Du behöver inte vara barn för att döpas

Många döper sig t.ex. i samband med konfirmationsundervisning och även senare i livet. Det finns ingen åldersgräns för dopet.

Läs mer om dop i Svenska kyrkan.

 

Kontakt härjedalens pastorat

Telefon:
010-470 01 00

Postadress:
Råndalsvägen 12, 846 31 HEDE

E-postadress:
harjedalens.pastorat@svenskakyrkan.se

Fakturor via post
Härjedalens pastorat
Fack 77801827
Box 15018
75015 Uppsala  

Fakturor via e-post
Svenska fakturor i SEK:
77801827@faktura.svenskakyrkan.se

 

Ett föräldrapar, en präst och en bebis vid ett dop utomhus på vintern.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.