Other languages with Google Translate

Kontakt

Haparanda församling Besöksadress: Kyrkplan 1, 95337 Haparanda Postadress: Box 135, 95323 Haparanda Telefon:+46(922)29290 E-post till Haparanda församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Haparanda kyrka

Haparanda kyrka invigdes 1967. Den förutvarande kyrkan i Haparanda, som byggdes 1825, brann ned 1963; den kyrkobyggnaden stod på den plats där den nuvarande klockstapeln står. En modell av den gamla kyrkan står utställd i den nya kyrkan.

Den gamla kyrkan i Haparanda som byggdes 1825 brann ner 1963. Denna kyrka stod på den nuvarande klockstapelns plats. En modell av den gamla kyrkan är utställd i vår nya kyrka.
Efter branden tog det drygt tre år av projektering och ett år av byggnation innan den nya kyrkan kunde invigas Pingstdagen 1967 av Biskop Stig Hellsten.
Denna kyrka är unik i sin stil. Arkitekten Bengt Larsson från Stockholm har kallat sitt förslag för "Rent Hus". Enkelhet, renhet och funktion kännetecknar kyrkobyggnaden.
Exteriör
Utvändigt är Haparanda kyrka beklädd med kopparplåt. Kyrkan är byggd som ett industrihus med stålram, på denna ram har lagts lättbetongplattor (0,5x5m).
Interiör
Interiören är vacker och enkel. Kyrkorummet är funktionellt och stort. Golvytan är 650 kvm (23x28m) och höjden är 28m. Det finns 330 fasta och 200 lösa sittplatser.
Orglar
I kyrkan finns en kororgel samt en huvudorgel. Båda orglarna är byggda av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad. Den större orgeln som invigdes den 26 mars 1972 har 23 stämmor.
Altare
Altaret är klätt med ett altarbrun som är uppbyggt kring kyrkoårets olika högtider. Altarbrunet är tillverkat av Gammelstads väveri.
Altartavlan
Altartavlan är målat av konstnären Pär Andersson och symboliserar den Gode Herden. Tavlan inköptes till kyrkan 1976.
Ljuskronan
Ljuskronan inne i kyrkan är enkel och passar väl i kyrkorummet, 60 lampor finns i den inre ringen och 120 i den yttre.
Vapenhuset
Det enda som kunde räddas från den gamla kyrkan i samband med branden 1963 är den träkista med järnbeslag som nu står i vapenhuset.
En annorlunda kyrka
Haparanda kyrka väcker många reaktioner hos besökarna. Några har haft svårt att vänja sig vid den moderna kyrkan. Andra menar att kyrkans mörka fasad och det ljusa kyrkorummet påminner om en vandring genom dödens mörker till det himmelska ljuset. Kyrkan är som en enkel predikan med en påminnelse om det eviga livet.