Foto: Mona Davidsson

Vårhemsstugan – populär plats för att dela minnena

Nyhet Publicerad Ändrad

Närheten till kapellen, den ombonade miljön och det vänliga bemötandet. Det kan vara några förklaringar till årets rekordmånga minnesstunder i Vårhemsstugan. – Vi är redan uppe i 111 bokningar, betydligt fler än förra året vid samma tid. Det säger Ivonne Eliasson, församlingsvärdinna och den som ser till att anhöriga och vänner får en fin stund tillsammans efter begravningen.

Just denna vecka, i slutet av oktober, är Vårhemsstugan bokad alla fem vardagarna. Tisdagen väntas 70 gäster, vilket är maximalt antal – övriga dagar något färre.

Ivonne har möblerat, dukat och förberett – maten levereras från catering.
– De traditionella snittarna har blivit sällsynta. Vanligast numera är faktiskt landgång eller smörgåstårta, säger Ivonne. Och till kaffet en kaka – eller tårta.
Mindre sällskap tar hon hand om själv, är det fler än 25 tar hon in extra personal, som är duktig och van.
– Mitt jobb är att störa så lite som möjligt, den här stunden är för begravningsgästerna.
Som de flesta har upplevt börjar minnesstunden ofta ganska dämpat, känslorna från begravningsceremonin dröjer sig kvar. Men efter en stund brukar sorlet stiga runt bordet.
– Släktingarna kanske bor långt från varandra och det här är ett av de sällsynta tillfällena att ses.
Ofta är det en äldre person som avlidit, anhöriga kommer resande från andra orter och då är det praktiskt att ha gångavstånd mellan kapell och lokal för minnesstund.

Numera är det vanligt att ett foto av den avlidne finns vid kistan. Ett foto som sedan kan följa med till minnesstunden. Foto: Mona Davidsson

I kapellen hålls också borgerliga begravningar, liksom begravningar inom andra trossamfund än Svenska kyrkan. Vårhemsstugan är neutral i sin inredning och Ivonne nämner som exempel att såväl katolska, ortodoxa och muslimska begravningar har avrundats med en minnesstund just här.
Begravningsgudstjänster hålls också i församlingens kyrkor, och till exempel Martin Luther, Kärleken och Olaus Petri har församlingshem i direkt anslutning. För S:t Nikolai är det en kort promenad till församlingshemmet.

Text: Mona Davidsson

Ivonne Eliasson beställer och hämtar varor, hon dukar och förbereder lokalen, städar och diskar efteråt. Med van hand breder hon ut nymanglade linnedukar över borden. Foto: Mona Davidsson