Utträde ur Svenska kyrkan

Varje medlem är viktig och bidrar på olika sätt till Svenska kyrkans liv och verksamhet. Om du funderar på utträde ur Svenska kyrkan, läs först det här.

Om du bestämmer dig för att lämna Svenska kyrkan anmäler du det till din lokala församling, det vill säga där du bor. Du kan ringa, besöka eller skriva till din församling och begära en blankett för utträde. Du kan även skicka en personligt undertecknad begäran i ett vanligt brev adresserat till församlingen.

Den som begärt utträde ur Svenska kyrkan får en skriftlig bekräftelse från sin församling, som brytpunkt gäller den 1 november. Den som är antecknad som medlem efter den 1 november betalar kyrkoavgift hela det följande kalenderåret. Som alla andra folkbokförda i Sverige betalar du även i fortsättningen en begravningsavgift.

Begravning och vigsel
Det är bra om anhöriga får veta att du lämnat Svenska kyrkan. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker. Och för att få gifta sig i kyrkan ska minst en av makarna vara medlem.

Vill du bli medlem igen är du naturligtvis välkommen tillbaka!