Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked - döden.

Svenska kyrkans tjänster
Svenska kyrkan har ansvar för begravningsgudstjänsten, gravsättningen och eventuell kremering. Lokal för begravningsceremoni, gravsättning och kremering är redan betalda genom begravningsavgiften. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan är även kyrkans övriga tjänster gratis som

Dödsboet ansvarar för praktiska förberedelser i samband med begravningen, ett ansvar som ofta överlämnas till en begravningsentreprenör. Men ha inte för bråttom! Vänta gärna ett par dagar med att kontakta begravningsbyrån tills det klarnat hur ni själva vill ordna det. Ju mer aktiv del i planeringen man orkar ta desto bättre.

Checklista för anhöriga

Tacksägelse i kyrkan
I samband med begravningen sker tacksägelse i kyrkan för den som varit medlem av Svenska kyrkan.

Begravningsavgift
En obligatorisk begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige. Begravningsavgiften fastställs av Kammarkollegiet. Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i Sverige, med undantag av Stockholms stad och Tranås kommun. På deklarationsblanketten kan du se hur stor din kyrkoavgift och begravningsavgift är. Den som inte är medlem betalar enbart begravningsavgiften samt har ingen rätt till begravningsgudstjänst med präst, musiker samt vaktmästare.

Läs mer på Skatteverkets hemsida

Övrig information

Begravningsdag här hos oss är
Fredagar kl. 11.00 elller 14.00
OBS!
Inga jordbegravningar kl. 14.00

Vi utför även förmedling av kondoleanser samt har försäljning av gravlyktor och ljus.
OBS! Det går inte att betala med kontanter eller kort när det gäller kondoleanser.

Läs här om regler i vår Minneslund

Läs här om regler i vår Askgravlund

Kyrkans Begravningsbyrå
Vi har jour dygnet runt.