Foto: Tobias Törnkvist

Hedda får ansvar som Ung resurs

Hur är det att göra ett praktikår i Svenska kyrkan? Hedda Högberg är en av de som gör Ung resurs läsåret 2023/2024 och berättar om sina uppgifter, planer och vad den tar med från praktikåret.

I undervåningen på Lundby församlingshem på Hisingen i Göteborg har Hedda Högberg sitt kontor. Hedda gör praktik med Ung resurs och hjälper till med Lundby församlings ungdomsgrupper, barnkörer och andra verksamheter.

– Jag har hittat en plats här, i arbetslaget och i församlingens verksamheter. Jag möter många ideella och unga ledare i konfirmandarbetet och ungdomsgrupperna, vilket är väldigt roligt, berättar Hedda.

Hedda har varit med i flera av församlingens verksamheter, men arbetar framför allt i ungdomsteamet. Den* har varit med i gudstjänstfirande, på omsorgs- och äldreboenden, öppen kyrka, språkcaféer och andra mötesplatser. Men den är tydlig med vad som är roligast:

– Det som lockar mig mest är körer, och framför allt barnkörerna, säger Hedda. Det är så roligt att jobba med barn! De är så kloka och öppna. De lever sina liv, där jag får vara med en liten stund och se hur de växer vidare.

– Sedan är det väldigt kul att jobba på äldreboende, att träffa folk där man inte redan känner och knyta nya band, berättar Hedda med eftertryck.

Hedda sökte till Ung resurs läsåret 2023/2024. Innan dess läste den på gymnasiet, på linjen bild och form med samhällsfördjupning. Som Ung resurs har den jobbat tillsammans med församlingens kommunikatörer för att se hur de kunskaperna kan komma till användning. 

– Jag har verkligen fått ansvar på rätt nivå, jag har fått egna utmaningar och fått utmana på ett bra sätt i församlingen. 
Efter Heddas ansökan till Ung resurs blev den matchad med Lundby församling, baserat på både Heddas och församlingens önskemål på praktiken. Det märks att Hedda trivs på plats, guidar vant i lokalerna och pratar engagerat om sin praktikplats.

– Det har varit jättekul att jobba med personalen och få möta nya människor. Även om många i arbetslaget är äldre än mig så kan vi ha bra samtal och kloka tankar gemensamt. Det finns en väldigt stor omsorg om varandra här.  

Det Hedda gillar allra mest med praktiken är de sociala kontakterna. Man märker att den knutit många band, både till praktikanter i andra församlingar, som den träffar under Ung resurs kursdagar, och till många olika delar av församlingen. Det är alla människor den mött som Hedda kommer minnas mest.

– Jag har träffat så många, fått höra så många olika människors historier, så många olika uppväxter och bakgrunder. Jag har träffat barn med så kloka funderingar om livet och om tron. Det är fint att få vara med i det och kunna bidra.

När praktikåret tar slut planerar Hedda att plugga till ett yrke där den kan fortsätta vara nära människor: lärare i historia och religion.

– Jag tycker det är kul att utbilda och berätta om sådant jag själv är intresserad av. Jag vill gå in på djupet med diskussioner och analyser, kunna fördjupa och visa samband för de som är intresserade.

– Praktikåret har varit ett jättebra sätt att fördjupa mig i tron och kyrkan, avslutar Hedda glatt. Jag har inte gått in med att jag ska bli präst, bara vetat att jag trivs i Svenska kyrkan och är nyfiken på att se hur det är att jobba här. Det kan vara ett sätt att testa något nytt och se hur det är i en annan församling än man är van vid.

– Om du funderar på att göra praktik i Ung resurs så säger jag ansök! Framför allt om du är mellan 18 och 20 tycker jag verkligen du ska söka, det är många i den åldern och det blir en väldigt fin gemenskap!

Vill du också göra praktikåret Ung resurs i Svenska kyrkan? Läs mer och anmäl dig senast 15 april på Ung resurs – ett praktikår i Svenska kyrkan - Göteborgs stift

Mer om Hedda

Namn: Hedda Högberg
Ålder: 19 år
Från: Torslanda
Praktik: Lundby församling
*Pronomen: den

Vill du också göra praktik i Ung resurs? Läs mer och anmäl dig här!

En ung tjej sitter utomhus och skrattar. En kille står bakom henne och viker sig av skratt.

Bli praktikant

Dina uppgifter som praktikant kan variera beroende på dina förmågor och behoven på praktikplatsen. Under året får du flera tillfällen för utbildning och församlingen erbjuder dig boende och ersättning.

Ung resurs – ett praktikår i Svenska kyrkan

Letar du efter en meningsfull sysselsättning efter gymnasiet? Praktikåret Ung resurs är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år över hela Sverige att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.

Ta emot en praktikant

Praktikåret är nödvändigt för kyrkan. Det får ungdomar att stanna kvar som medlemmar, uppmuntrar dem att göra en ideell insats, bli eller fortsätta vara förtroendevalda samt rekryterar unga till yrken i Svenska kyrkan.