Foto: Gustaf Hellsing Ikon

Fotografiska stråket 2022

Nyhet Publicerad Ändrad

Här finns information om årets utställningar som visas under Bokmässan.

Apartheidmuseet i Sydafrika


På Apartheidmuseet i Johannesburg, Sydafrika, finns en utställning där besökarna möter ett antal citat från Nelson Mandela. Besökarna väljer det citat de tycker bäst om och markerar det genom en pinne i samma färg som citatets text.

Globala torget Fotografiska stråket Foto: Yousuf Karsh Anders Hellberg

I samverkan med Apartheidmuseet har Globala Torget byggt upp en fotoutställning som utgår från det sydafrikanska konceptet. Åtta betydelsefulla personer är representerade med var sitt citat, i olika färger. Som besökare väljer du det citat som inspirerar dig mest, och markerar genom att lägga en färgad boll i behållaren vid citatet.

Arrangör: Globala torget

Barriärer


Fotograf: Erik Hagman

Erik Hagman Barriärer Foto: Erik Hagman


Fotografen Erik Hagman har under flera års tid riktat kameran mot den typen av miljöer som i debatten om städernas förtätning ofta kallas för mellanrum eller barriärer. Ur ett stadsplaneringsperspektiv betraktas dessa ”icke-platser” som mindre viktiga, och de förknippas sällan med stadens ansikte eller identitet. Betraktade ur en annan synvinkel kan miljöerna dock berätta dels om vad som har varit, dels om vår egen samtids förhållningssätt till den byggda miljön och till naturen. Fotografierna väcker frågor om mellanrummens roll och om ytterstaden håller på att förlora sina kvaliteter i form av grönska och ljus. Sker ett slags misstag liknande det som begicks under 1960- och 70-talen? Skapar behoven av expansion åter igen irreparabla skador när gamla miljöer i en allt mer uppdriven takt rivs och ersätts med nya? Den här gången är det inte stadskärnornas kulturhistoriska bebyggelse som förvinner, utan ytterområdenas grönska, vegetation och öppna ytor. Fotografierna behandlar miljöerna som landskap och är ofta tagna i ett tidigt morgonljus. Betraktande bilderna är det lätt att också ställa frågan: Vem försvarar mellanrummen? 

Text: Erik Hagman

­Boken Barriers är utgiven av Bokförlaget Arena

Bilder ur boken Mörkerseende


Fotograf: Hillevi Nagel

Bild Hillevi Nagel Foto: Hillevi Nagel


Jag ser och jag fotograferar. Bilder kommer till mig både på dagen och under natten. Att fotografera hjälper mig att vara närvarande i nuet och i kontakt med mitt omedvetna. 

Vad är det jag ser när jag är ute och går med min kamera och varför? Jag tror inte att det är en slump vad man lägger märke till, på samma sätt som det finns orsaker till de bilder som uppstår i drömmar. Vi ser men inte samma och inte på samma sätt.

Jag har samlat bilder och fragment ur drömmar under flera år. Att sammanställa dem till en bok har samtidigt varit en process att komma ut ur en negativ självbild och kreativ låsning.

Text: Hillevi Nagel

Desmond Tutu på Bokmässan


Fotograf: Mikael Ringlander

Desmond Tutu Se människan 2014 Foto: Mikael Ringlander

Plats: Plan 2


Den sydafrikanska ärkebiskopen och människorättskämpen Desmond Tutu inspirerade en hel värld. I samband med hans 90-årsdag den 7 oktober 2021 visades fotoutställningen Desmond Tutu 90 år i Göteborgs domkyrka. Nu visas bilderna även på 2022 års Bokmässa, som Desmond Tutu besökt vid två tillfällen för att bland annat medverka på Svenska kyrkans Se människan-scen. Utställningen består av foton tagna vid biskop Tutus besök på Bokmässan 2007 och 2014.

Djungelns och sportens superstjärnor 


Fotograf: Jan Fleischmann

Den svarta leoparden i Indiens djungel. Foto: Jan Fleischmann

Placering: plan 2, vid F-salarna


Med sina kameror har Jan Fleischmann fångat sportens superstjärnor 
som Armand Duplantis, Zlatan Ibrahimovic, Christiano Ronaldo och även ikoniska vilda djur däribland snöleopard, leopard och svart leopard (den melanistiska formen av leoparden, ofta kallad svart panter), östlig låglandsgorilla, lejon, bengalisk tiger, jaguar, nilkrokodil, varg och många andra.

Jan, som är uppväxt i Göteborg och bosatt i Mariestad, har gjort flera böcker. Hans senaste projekt är fotografiska barnböcker om gorillor och en påbörjad serie om en indisk leopardunge. Han skriver själv och samarbetar även  med andra författare och reportrar.

Text: Jan Fleischmann

I slutet av dagen - alla är människor


Placering: plan 2, utanför sal G4


En utställning om vardagen att leva som papperslös i Sverige

Hur hamnar en person i en situation att den lever som papperslös i Sverige och
vad innebär det för personen? Vad är samhällets ansvar och vilken roll har kyrkorna?

Med hjälp av djupintervjuer från nio personer ges en inblick av livet som papperslös i Sverige. Dessa personer delar med sig av sina upplevelser.

Utställning I slutet av dagen

Det är deras berättelser och upplevelser som hörs och det är deras val av bilder som syns. Alla namn och åldrar är fingerade, några har inte velat medverka med bild för att de är alltför rädda.

Utställningen består av tolv bilder, fotograferade av Magnus Aronson. Till bilderna finns tolv texter sammanställda av doktorand Sarah Philipson Isaac som bygger på intervjuerna.

Till utställningen finns också en katalog med alla bilder och texter samt kompletterande texter.

Hela utställningen går att beställa via Sensus. 


Initiativtagare

Initiativtagare till utställningen är diakon Inger Awenlöf-Ehrstedt, Svenska kyrkan Mölndal som tillsammans med en arbetsgrupp jobbat fram utställningen.

Arbetsgruppen för utställningen har bestått av: Kikki Mårtensson, Sensus Göteborg, Stella Eriksson, Sensus Borås, Anders Stenbäck, Göteborgs stift, Mariana Viåsen, Svenska kyrkan i Borås, Ingela Hadin, stiftsdiakon Skara stift, Sarah Philipson Isaac, Göteborgs Universitet, Christine Ahrendt, Hanna Esping Östlin och Inger Awenlöf-Ehrstedt, Svenska kyrkan Mölndal.

https://www.svenskakyrkan.se/molndal/i-slutet-av-dagen

Närvarande


Fotograf: Anders Deros

Charlotte Kalla Foto: Anders Deros


Ibland timmar, men ofta bara några minuter för att skapa kontakt och förtroende för att få huvudpersonen avslappnad i en ofta stressad situation.

Kultur-, idrotts- och andra personligheter porträtterade av fotografen Anders Deros.

Text: Hans Deros

Samer – ingen isolerad ö


Fotograf: Hans Jonsson

Stillhet, oändliga gröna vidder, snöklädda berg. Hisnande vyer, en ödmjuk förnimmelse av att vara en liten del av universum. 

Samer - utställning av Hans Jonsson Foto: Hans Jonsson

I boken Samer-Ingen isolerad ö porträtterar fotografen Hans Jonsson samer i deras viktiga miljöer och sammanhang. Här möter vi några av de människor som verkar i fjällvärlden och i renskötseln; den vardag som är en naturlig och självklar del av samernas liv sedan urminnes tid. Boken innehåller även samers egna berättelser och en essä som sätter bilderna i ett historiskt perspektiv.

En passion för antikt fotografi och en nyfikenhet på Sveriges urfolk. Det fick Hans att fylla bilen med kamera, plåtar och kemi och resa 150 mil norrut för att möta och porträttera samer. Resan bar till Sorsele, Ammarnäs och Ankarede kyrkstad. När Hans vände söderut hade han med sig en inbjudan att komma tillbaka sommaren därpå, till sommarvistet Skouvlie under kalvmärkningen. Hans fick en öppen dörr att möta människor och dokumentera livet på fjället i väglöst land.

Fotografierna är tagna med Wet plate collodion eller våtplåtsfotografi, en tidig fotografisk process från mitten av 1800-talet. Den innebär att man använder stora aluminium- eller glasplåtar i stället för film. Exponering och framkallning måste ske på plats innan plåten torkat. Exponeringstiden är lång och det tycks hända något särskilt med människors uttryck i det långsamma tempot. Resultatet blir unika originalplåtar som närmar sig måleri. 

Den unika tekniken åskådliggör samernas kulturutveckling fram till idag. Detta sätt att fotografera påminner om den som användes av 1800-tals-fotograferna Lotten van Düben och Borg Mesch på sin tid, under deras ”Lapplandsexpedition”, men skapar en helt annan reaktion i betraktaren när man upptäcker moderna detaljer i Hans nutida fotografier. 

Text: Hans Jonsson

STÅ


Fotograf: Maj-Lis Andersen

STÅ Foto: Maj-Lis Andersen


Projektet ”STÅ” är en undersökning som synliggör drömmar och värderingar. Det påbörjades 2014. Med frågan, ”vad som är viktigt”, har jag under olika resor intervjuat och fotograferat folk.

På mässan visas fotografierna tillsammans med en artistbox med bilder och svar. 

Text: Maj-Lis Andersen

Till varje pris 


Fotograf: Johan Persson

Flotte på Medelhavet Foto: Johan Persson


I läckande gummibåtar och murkna fiskeskutor lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisens år 2015. Fyra år senare anlände bara drygt 110 000 personer och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna och talet om framgång?

Anna Roxvall och Johan Persson reser i den europeiska migrationspolitikens spår genom Afrika, där auktoritära regimer anlitas som gränskontrollanter, bistånd byts mot migrationsbekämpning och liv och död bleknar bort ur statistiken. Vi får följa människorna som korsar förrädiska öknar, frontlinjer och stormiga hav för att ta sig till Europa. Vi får också möta gränsbevakare, hänsynslösa krigsherrar och pressade beslutsfattare. De första är fast beslutna att nå fram, de senare fast beslutna att stoppa dem – till varje pris.

Text: Johan Persson