Foto: Magnus Aronson/Ikon

Teologiska hörnan på Bokmässan 2018

Teologiska hörnan var en öppen mötesplats på Bokmässan 2018 för den som är intresserad av samtal och reflektion om tro, Gud, existens och mening. I montern (G01:01) kunde besökarna mingla med författare och forskare som var aktuella med böcker eller annan utgivning inom teologi.

Ur programmet

Möt ärkebiskop Antje Jackelén

Antje Jackelén är Svenska kyrkans ärkebiskop. Hon är ofta aktuell i samtidsdebatten, inte minst om kyrkans roll i samhället. Fredag 28 september klockan 16.15 kommer hon till Teologiska hörnan för att prata med dem som är där.

Möt Joel Halldorf

Forskaren och författaren Joel Halldorf skriver ofta om teologi i och om samtiden i olika tidningar. Han är aktuell med boken "Gud: återkomsten", om religionens återkomst och vad det betyder för politiken, samhället och våra liv. Träffa honom på torsdag 27 september klockan 16.15.

Möt Susanne Wigorts Yngvesson

Susanne Wigorts Yngvesson är professor i etik med systematisk teologi och mänskliga rättigheter. Hon har skrivit boken "Övervakad: Människor, maskiner & Gud", om livet i vårt digitala övervakningssamhälle. Kom och prata med henne fredag 28 september klockan 13.15.

Möt Kent Wisti

Kent Wisti är präst, satiriker och bildkonstnär. Han är aktuell med flera utställningar och böcker. Kyrkan, samtiden och konsten är hans områden. Kom och prata med honom söndag den 30 september 12.15.

Möt Susanne Rappmann

Biskopen i Göteborgs stift, Susanne Rappmann har bland annat forskat om teologi och funktionshinder. ”Vår Gud bär sår" är hennes valspråk. Lördag 29 september kan du träffa henne klockan 14.15.

Möt Ola Sigurdson

Ola Sigurdson är professorn i systematisk teologi som har gjort teologi om bland annat kroppen, politik, film och zombies. Kom och prata med honom klockan 10.20 torsdag 27 september.

Se hela programmet för Teologiska hörnan

Om Teologiska hörnan på bokmässan 2018

Den här texten handlar om 2018 års upplaga av bokmässan. Här hittar du årets program och seminarier på Svenska kyrkans Se Människan-scen.

I höst kompletterar Svenska kyrkan sitt ordinarie program på Bokmässan med en ny monter, Teologiska hörnan. Här hittar du en mötesplats för samtal och reflektion om tro, Gud, existens och mening med fokus på fördjupning. Teologiska hörnan gästas av författare och forskare som är aktuella med böcker eller annan utgivning inom teologi. De kommer inte att hålla föredrag, utan just finnas till hands för samtal och frågor. 

Mingla med gästerna

Några av de gäster du kommer att kunna möta i Teologiska hörnan är ärkebiskop Antje Jackelén, biskopen i Göteborgs stift Susanne Rappmann, och forskarna Ola Sigurdson och Susanne Wigorts Yngvesson, som båda uppmärksammats för sina böcker i skärningspunkten mellan religion, kultur och samhälle. Sammanlagt blir det ett fyrtiotal gäster i montern under mässdagarna. 

få tips på läsvärt inom aktuell teologi

Värdar i montern är teologer och studenter som också gärna samtalar med dig som besöker Bokmässan. I monterns bokhyllor samlas de senaste årens utgivning inom teologi från Sverige och Finland. Här kan du botanisera själv eller få tips på spännande läsning.

Se hela Svenska kyrkans program på Bokmässan

Teologiska hörnan – ny satsning på Bokmässan i Göteborg

Svenska kyrkan utökar i höst sin medverkan på Bokmässan i Göteborg med en ny monter – Teologiska hörnan, en plats för mingel om livets stora frågor.

Vad är teologi?

Teologi är reflektion, studier och samtal om tro, Gud, livets mening och människans plats i tillvaron. Teologi finns i litteratur, samtidsdebatt och i vardagliga samtal, och bedrivs vid universitet och högskolor, inom kyrkor och samfund.

För kyrkan fungerar teologin som en nödvändig självkritisk reflektion som gör tron aktuell och relevant. Samtal med andra kunskapsfält som till exempel kultur och naturvetenskap bidrar till att teologin utvecklas.

Porträtt på Nadia Bolz-Weber.

Svenska kyrkan på Bokmässan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg med programmet Se människan. År 2019 var mässans tema jämställdhet och vi ställde frågan hur teologin kan bidra till diskussionen om kvinnor, män, sex och religion. Huvudgäst var den amerikanska prästen och aktivisten Nadia Bolz-Weber.

Seminarieprogrammet 2018

Elisabeths Åsbrink och ärkebiskop Antje Jackelén samtalar om hur vi kan skydda demokratin i ett av årets åtta seminarier. Här hittar du hela det aktuella programmet.

Scenprogram Se människan 2018

Se människan-scenen bjuder i år på ett 70-tal programpunkter med författare som Johannes Anyuru, Sara Stridsberg, Jonas Gardell, Clara Henry, Agnes Lidbeck och många fler.