Vigsel

Ni har funnit varandra. Att gifta sig är en av livets viktigaste och gladaste händelser och i vigselgudstjänsten får ni bekräfta er kärlek till varandra!

Att gifta sig - är att säga Ja till kärleken

Kärleken är en gåva från Gud, att leva i och av. Kärleken är av nåd och alldeles gratis! Ge det bästa du har till den du älskar. Ge hela dig själv. Tro att du får lika mycket tillbaka så att delad glädje blir dubbel glädje. Kyrkan vill gärna välsigna er kärlek genom ett bröllop i kyrkan eller på annan plats. Tillsammans med präst och musiker kan ni forma en högtid med personlig stil som följer er hela livet.

Förslag på psalmer vid vigsel:

82  Gud, se i nåd till dessa två

84  Vi lyfter våra hjärtan

903  Jag tror att Gud är kärleken

Varje år svarar ungefär 22 000 brudpar ja på prästens frågor. Sedan avger de sina löften, där de uttrycker viljan att älska varandra i nöd och lust.

Det är vad en kyrklig vigsel handlar om: Att frivilligt gå in i en livslång gemenskap. Att lova varandra att göra allt för att den ska hålla. Och sist men inte minst: Att få ta emot Guds välsignelse över sitt äktenskap.

En kyrklig vigsel är mer än ett juridiskt avtal. Den är en stund av helighet. Paret ger varandra ett löfte inför Gud, och ber om beskydd och styrka. Gud i sin tur lovar att för alltid vara med i relationen för att hjälpa och ge kraft. Och nog behövs det både hjälp och krafttillskott ibland, när lyckoruset blir vardagsbrus. Det kan nog de flesta som varit gifta ett tag bekräfta.

Lite praktiskt ... 

Anmälan om vigsel bör ske i god tid, särskilt om ni har bestämda önskemål om tid och plats.
Alla som tillhör Svenska kyrkan har rätt att vigas i valfri kyrka (inom Svenska kyrkan). Kontakta expeditionen, tel 0370-92060 eller någon av prästerna.
Det är kostnadsfritt för er,
detta regleras mellan hemförsamlingen och församlingen där vigsel hålls

Läs mer om vigsel på www.svenskakyrkan.se/vigsel