Lyssna

Återbrukade gravar

Ett projekt med återbruk av mark och gravvårdar har skapat fler askgravplatser och askgravlundar på Skogskyrkogården och Gamla kyrkogården – gravskick som många anhöriga önskar.

Gamla gravplatser får nytt liv

Askgravplats och askgravlund är två alternativ för den som vill se den anhöriges namn, på en sten eller platta, men ändå slippa skötseln av graven. Antalet askgravplatser och askgravlundar på Gävle församlings tre kyrkogårdar har varit begränsat och inte alltid kunnat möta efterfrågan. Samtidigt återlämnas varje år ett stort antal gravplatser till Gävle församling, de allra flesta med gravvården kvar. Många av de gravplatser som återlämnas är dessutom stora, har ramar, monument och plats för många urnor. Begravningsverksamheten i Gävle församling har länge arbetat för att de här platserna på något sätt ska kunna återbrukas, utan att för den skull äventyra uppdraget att bevara och visa kyrkogårdarnas kulturmiljöer. Arbetet har nu lett till att nya platser återbrukats och gestaltats om för att möta efterfrågan.

Gävle församling kan från och med januari 2025 erbjuda nya platser för askgravplats och askgravlund i mindre skala. På Skogskyrkogården och Gamla kyrkogården har gamla gravplatser nu fått nytt liv. Gravvårdar och stenramar har avidentifierats, riktats och renoverats för att ge ett nytt formspråk till platsen. Designen är signerad Gävle församlings kyrkogårdsingenjör, Madelene Gyllner.

Gävle församling har i och med återbruket skapat fler gravplatser i kulturmiljön, samtidigt som vår tids prägel på kyrkogårdarna har adderats.

Arbetet fortsätter nu med en årlig inventering av behov och efterfrågan. Utifrån detta tas fortsatta prospekt för gestaltning och driftsättning fram.

Återbrukade askgravplatser

En egen plats med skötselfrihet. Här gravsätts två urnor och de återbrukade askgravplatserna finns på Skogskyrkogården och Gamla kyrkogården.

Skogskyrkogården

Den nya askgravplatsen på Skogskyrkogården är belägen en bit in på den större väg som går genom kyrkogården. Den är i mindre skala och ligger på en gammal gravplats som återbrukats för att upprätthålla kyrkogårdens kulturmiljö. Befintliga stenramar har restaurerats och tio liggande stenar i svart diabas har nytillverkats. 

På den här platsen görs en inskription på den egna stenen. Den bekostas och beställs av gravrättsinnehavaren. Ovanför den egna gravvården, innanför den halvcirkelformade cortenkanten, finns en egen plats för snittblommor eller ljus. 

Gamla kyrkogården

På Gamla kyrkogården finns två återbrukade askgravplatser. Båda är i mindre skala och ligger på gamla gravplatser som återbrukats för att upprätthålla kyrkogårdens kulturmiljö.

Den ena är belägen i mitten av kyrkogårdens tredje gruskvarter, dit besökarna tar sig via grusväg. Den befintliga stenramen samt dess stående gravvård har restaurerats och tolv nya pulpetstenar i svart diabas har tillverkats. 

På den här platsen sätts namnplattor upp på den egna pulpetstenen i samband med gravsättning. Namnplattan ingår i den skötselkostnad som betalas när gravsättningen beställs. Ovanför gravvården finns en egen plats för snittblommor och ljus. 

Den andra återbrukade askgravplatsen på Gamla kyrkogården ligger i mitten av kyrkogårdens femte gruskvarter, även dit tar sig besökarna via grusväg. Den befintliga stenramen samt dess stående gravvård har restaurerats och tolv pulpetstenar i grå granit har nytillverkats. Likaså de tre markplattor som placerats i mitten av askgravplatsen för besökaren att gå på. 

På den här platsen sätts namnplattor upp på den egna pulpetstenen i samband med gravsättning. Namnplattan ingår i den skötselkostnad som betalas när gravsättningen beställs. Ovanför gravvården finns en egen plats för snittblommor och ljus. 

Återbrukade askgravlundar

En gemensam gravlund men med egen namnplatta. Återbrukade askgravlundar finns på Skogskyrkogården och Gamla kyrkogården. 

Skogskyrkogården

Den återbrukade askgravlunden på Skogskyrkogården är belägen i närheten av parkeringen mittemot Valls Hage, alldeles i början av den större väg som går genom kyrkogården. Askgravlunden är i mindre skala och ligger på en gammal gravplats som återbrukats för att upprätthålla kyrkogårdens kulturmiljö. Den befintliga stenramen har bevarats med sin inskription och en stående gravvård har tillverkats för att fästa glasblock i. Glasblocken är belysta kvällstid. 

I den här lunden blästras önskad inskription in i de handblåsta glasblock som sitter i den stående stenen, vartefter gravsättningar sker. Inskriptionen fylls i med svart utomhusfärg. En engångskostnad för inskriptionen tillkommer vid beställning av gravsättning. 

I de gemensamma ljus- och vasbärarna på gravplatsens sidor finns plats för snittblommor och ljus. 

Gamla kyrkogården

På Gamla kyrkogården finns två återbrukade askgravlundar. Båda är i mindre skala och ligger på gamla gravplatser som återbrukats för att upprätthålla kyrkogårdens kulturmiljö.

Den ena är belägen längs den första asfalterade vägen till höger, efter kyrkogårdens huvudentré mot Agnes von Krusenstjernas allé. Den befintliga stenen har avidentifierats för att ge plats till namnplattor. Markplattor har placerats i mitten och ”askgravlund” har graverats in i ett av trappstegen. 

I den här lunden sätts en namnplatta upp på den stående stenen, vartefter gravsättningar sker. En engångskostnad för namnplattan tillkommer vid beställning av gravsättning. I den gemensamma utsmyckningsplatsen nedanför stenen finns plats för snittblommor och ljus. 

 

Den andra återbrukade askgravlunden på Gamla kyrkogården ligger i mitten av kyrkogårdens femte gruskvarter dit besökarna tar sig via grusväg. Den befintliga stenramen har bevarats och pulpetstenarna har avidentifierats för att ge plats till namnplattor. 

I den här lunden sätts en namnplatta upp på pulpetstenarna, vartefter gravsättningar sker. En engångskostnad för namnplattan tillkommer vid beställning av gravsättning.   

I de gemensamma utsmyckningsplatserna på askgravlundens båda kortsidor finns plats för snittblommor och ljus.