Gravstenar

Gravstenssäkerhet

Församlingen har enligt lag ansvar för att kyrkogården är en säker plats att vistas på både för besökare och personal. Det är gravrättsinnehavarens ansvar att gravplatsen hålls i ett ordnat skick och att gravstenen inte utgör någon risk mot arbetsmiljön och säkerheten på gravplatsen. Detta enligt 7 kap. 30 § i begravningslagen.

Våra kontroller av kyrkogårdarna i Dannäs, Hånger och Torskinge är klara och underkända stenar är åtgärdade eller avlägsnade. På Kärda och Forsheda kyrkogårdar pågår fortfarande arbetet med gravstenssäkerheten.

Är du gravrättsinnehavare och behöver hjälp med att förankra din gravsten, har du rätt att anlita vem du vill för att åtgärda din gravsten.

Forshedabygdens församling hjälper till att säkra er gravsten enligt CGK:s bestämmelser. Priset är 2 100 kr för en normalstor gravsten (80x80 cm). För större gravstenar lämnas offert. Gravstenar som är lägre än 30 cm anses inte utgöra någon risk.

Här kan du läsa mer om Centrala gravvårdskommitténs, CGK:s, bestämmelser:

Introduktion till gravstenssäkerhet

Instruktion till prövningspersonal

Förgyllning, ommålning

Forshedabygdens församling kan hjälpa dig med förgyllning och ommålning av befintlig text.

Pris: Guldförgyllning 42 kr/tecken
Målning 32 kr/tecken

I priset ingår tvättning, återmontering och frakt av gravstenen till och från Forsheda där arbetet utförs.

Återanvända gravsten

Istället för att köpa en ny gravsten kan vi erbjuda dig som gravsätter inom Forshedabygdens församling att återanvända en gravsten. Inom församlingen finns ett överskott på stenar. Det står församlingen fritt att förfoga över återlämnade gravstenar som inte bedöms ha särskilt kulturvärde. Mot en hanteringsavgift kan dessa stenar få ny ägare och omarbetas av lokal stenhuggare. Bra för miljön och för kulturmiljön!

Tvättning av gravstenar

Forshedabygdens församling erbjuder miljövänlig tvättning av gravstenar. Vi använder enbart vatten och högtryckstvätt, kompletterad med manuell borstning på känsliga partier som till exempel förgyllningar.

Pris: 300 kronor

Har du frågor eller vill ha ytterligare information angående gravar eller gravstenar, kontakta Mattias Johansson.

Mattias Johansson

Kyrkogårdschef