Foto: Sven-Erik Falk

Om kyrklig vigsel

Här berättar vi om vigselgudstjänsten och sådant som är bra att veta innan du bokar präst och kyrka.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Man behöver inte var konfirmerad för att få gifta sig i kyrkan.

NI KAN VÄLJA KYRKA

Ni har kanske funderat över i vilken kyrka, eller på vilken plats, ni vill gifta er. Svenska kyrkna Falköping har 18 vackra kyrkor att välja på. När ni gifter er i kyrkan får ni också låna en av våra församlingslokaler alldeles gratis för er bröllopsfest. 

NI BEHÖVER ETT INTYG OM HINDERSPRÖVNING FRÅN SKATTEVERKET

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

INNAN BRÖLLOPET HAR NI ETT VIGSELSAMTAL MED PRÄSTEN

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln. 

SÄTT ER PERSONLIGA PRÄGEL PÅ VIGSELN

Många par sätter sin egen prägel på vigseln genom att välja psalmer, musik och texter. På Svenska kyrkans gemensamma sidor kan du läsa och lyssna på några olika alternativ på sidan vigselgudstjänst.

Välkommen att boka tid för bröllop här på webben. Kontakta oss gärna om du har frågor! 

Församlingsexpedition: Besöksadress: Storgatan 11B, 521 43 Falköping. Telefon: 0515-77 63 00. E-post: Falköpings pastorat. Öppettider: mån, ons och fre kl 10.00-12.00 och 13.00-16.00. Tor 10-12 och 13-18. Tis 13.00-16.00.

 

Allt för din vigsel

På Svenska kyrkans nationella webbplats finns information, råd och tips om allt som rör vigsel!

Läs mer om vigsel!