Bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då väntar en dag som ger minnen för livet. Här finns all information ni behöver om kyrklig vigsel.

Om kyrklig vigsel

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. Den är en stund av helighet. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg. 

Läs mer om vigsel här.

Ringen
Vigselringen är en sluten cirkel – en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och vigselparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra.

Brudklänningen 
Den vita brudklänningen slog igenom på bred front i början av 1900-talet och symboliserade renhet och oskuld. 

Brudkrona 
Traditionen att bära brudkrona går tillbaka till medeltiden. Den var en symbol för jungfru Maria, både som himmelsdrottning och som den kyska kvinnan.

Brudslöja 
Brudslöjan, en uråldrig tradition från antiken, symboliserar mystik och oskuld. 

Vigselparet går in tillsammans
I svensk tradition går vigselparet gemensamt fram till altaret för att visa på bådas frivillighet.

Procession
Brudparet går in i kyrkan i en procession som symboliserar det nya livet tillsammans. Processionen ackompanjeras av musik och församlingen står upp som ett tecken på respekt och högtidlighet. I processionen kan även brudnäbbar, tärna och marskalk ingå om brudparet vill. 

Riskorn
Seden att kasta ris eller sädeskorn över det nygifta paret härstammar från slutet av 1800-talet och symboliserar önskan om fruktsamhet och rikedom. 

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara, eller bli, medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Man behöver inte var konfirmerad för att få gifta sig i kyrkan. Par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig i Svenska kyrkan. 

Läs mer här om att bli medlem i Svenska kyrkan.

Vigselgudstjänsten är en ceremoni som följer en ordning där vissa delar ska finnas med, men kan också anpassas efter personliga önskemål. Vigselgudstjänsten innehåller alltid psalmer, bibelläsning, vigseltal, bön, prästens frågor till paret samt deras löften till varandra. Det finns möjlighet för anhöriga och andra att medverka under vigselgudstjänsten. 

Här finns ett exempel på ordningen för en vigselgudstjänst.

Vigselgudstjänsten börjar och avslutas med musik, medan vigselparet med eventuellt följe och präst tågar in i/ut ur kyrkan. Under ceremonin sjunger vi psalmer som handlar om kärlek, äktenskap eller har ett tema som är betydelsefullt för er. Ni kan inkludera solosång eller instrumentalmusik genom att en vän, anhörig, kyrkomusikern eller en anlitad solist framföra ett musikstycke. Era egna musikönskemål är välkomna och kyrkomusikern som närvarar vid vigseln hjälper gärna till med musikvalet. I vårt pastorat värdesätter vi levande musik vid gudstjänsterna.

Ladda ner musikförslag här.

Praktisk information

Du kan boka tid för vigsel direkt här på webben eller genom att kontakta församlingsexpeditionen. Bokningen måste göras senast 10 dagar innan vigseln. För att boka vigsel på annan plats än i en kyrka kontaktar du församlingsexpeditionen. 

Instruktioner för webbokning
Du hittar länken till webbokningen längst upp på den här sidan. Välj kyrka och/eller datum i kalendern för att få upp lediga tider. Om inga tider syns är alla tider redan bokade. I rutan för ”övriga önskemål” anger du om du önskar låna brudkriona samt lokal för bröllopsfest. När bokningen är mottagen får du en bekräftelse.

När vigseln är bokad tar prästen som ska viga er kontakt för ett vigselsamtal. Samtalet kan ni ha i kyrkan där ni ska vigas eller hemma hos er. Vid vigselsamtalet pratar ni både om ceremonins innebörd och går igenom alla praktiska detaljer som ordningen för gudstjänsten, val av texter, psalmer och musik, utformningen av löftena, samt fördelning av uppgifter och eventuell medverkan av andra. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er och få en bra grund för vigseltalet. 

Svenska kyrkan Falköping har brudkronor att låna ut till er som gifter er i någon av pastoratets kyrkor. Ta kontakt med församlingexpedionen för mer information.

Alla par som gifter sig hos Svenska kyrkan Falköping får ett vigselbevis med bild på vigselkyrkan i gåva. 

I samband med vigseln finns möjlighet att kostnadsfritt låna en av våra församlingslokaler för er bröllopsfest. Vi har även avtal med andra lokaler i området som ni också kan låna utan extra kostnad.

Församlingslokaler att låna
Andra lokaler att låna

Varje år i samband med sommarens cruising i Falköping, oftast i slutet av juli, bjuder Svenska kyrkan in till drop in-vigsel. En drop in-vigsel är personlig och individuell, den är enkelt och nära, och ni kommer som ni är. Svenska kyrkan ordnar med allt det praktiska och bjuder på bubbel och choklad efter vigseln.

Läs mer om drop in-vigsel här.

Vigseln är kostnadsfri. Det innebär att kyrka, präst, musiker och vaktmästare ingår i vigselgudstjänsten när ni gifter er i en kyrka. Brudkrona och lokal för bröllopsfest lånas också ut gratis. Vill ni dekorera kyrkan eller ha med en solist får ni själva stå för den eventuella kostnaden. Om ni väljer att ha er vigsel på någon annan plats än i en kyrka ingår inte musiker. 

För att prästen ska kunna viga er behöver ni ett intyg om hindersprövning från Skatteverkett. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, som ålder, släktskap eller annat äktenskap. Kom ihåg att beställningen kan ta tid och att intyget bara är giltigt i fyra månader. 

Läs mer om hindersprövning på Skatteverkets webbplats

Vigselgudstjänsten kan hållas utanför kyrkan, exempelvis hemma, i trädgården eller på en någon annan plats ni tycker om. Prästen kommer till den plats ni har valt för att genomföra vigseln, men musiker ingår inte vid dessa tillfällen.

Kontakta församlingsexpedition om ni har frågor eller vill ha hjälp med er bokning!

Adress: Storgatan 11 B, 521 43 Falköping.
Telefon: 0515-77 63 10
E-post: falkopings.pastorat@svenskakyrkan.se
Öppettider: Helgfria vardagar: Mån, ons, och fre 10-12 och 13-16. Tis 13-16. Tor 10-12 och 13-18. Växeln stänger kl 15 alla dagar. 

Vi värnar om er personliga integritet och behandlar personuppgifter ansvarsfullt. Nedan finns information om var er personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.

Behandling av personuppgifter om ni bokar vigsel.