Borgerlig samverkan
Fråga 1: Varför är kyrkovalet viktigt?
Vi har en folkkyrka, vilket innebär att församlingsmedlemmarna ska ange inriktningen för kyrkans verksamhet lokalt. Detsamma gäller även för förvaltning och verksamhet i stift och nationellt. Präster, diakoner och övriga anställda leder och utformar sedan verksamheten utifrån den inriktning de förtroendevalda pekat ut.
Förvaltningen av pastoratets ekonomi med budget och prioriteringar av medlen är också frågor för oss förtroendevalda.
Fråga 2: Vilken är er hjärtefråga inom Enköpings pastorat?
BKS har naturligtvis flera hjärtefrågor, bland annat:
- Pastoratets sju församlingar ska stå i centrum. Det är där verksamheten bedrivs och det är där kyrkans arbete blir synligt. BKS vill stärka församlingsrådens betydelse. Det är genom dessa församlingsbornas röster görs hörda och närheten till församlingsborna skapas. Övergripande byråkrati och centralisering måste motverkas.
- BKS värnar om kyrkans traditioner och kulturarv, kyrkomusik, öppna kyrkorum och samarbete med skolorna i kommunen. Så långt det är möjligt bör våra kyrkor hållas öppna för spontana besök och enskild andakt.
- BKS vill öka ansträngningarna mot oönskad ensamhet och psykisk ohälsa, inte minst bland ungdomar. BKS vill verka för att lättillgängliga samtalsmottagningar öppnas för barn och ungdomar upp till 20 år.
- En klok förvaltning av pastoratets ekonomiska tillgångar är avgörande för en långsiktig verksamhet.
Fråga 3: Vad ska kyrkan ha för roll i lokalsamhället?
Präster, diakoner, förtroendevalda och andra volontärer bör så långt det är möjligt vara aktiva i civilsamhällets olika sammanhang. Kyrkans närvaro är viktig. Kyrkan skall finnas till för alla människor med behov av stöd i olika situationer.
I tider av oro och avsaknad av framtidstro hos många unga, måste kyrkan tydliggöra kristna värderingar för en alternativ livsstil och som en grund för vårt samhällsbygge. Samarbeten med skolor och föreningar i kommunen måste intensifieras ytterligare.