Svenska kyrkan Enköping

Svenska kyrkan Enköping Besöksadress: Västra Ringgatan 9, 74531 ENKÖPING Postadress: BOX 88, 74522 ENKÖPING Telefon: +46(171)25700 E-post till Svenska kyrkan Enköping Webbplats

Askgravplatser

inom Enköpings pastorat

I dagsläget kan kyrkogårdsförvaltningen erbjuda askgravplatser på ett flertal kyrkogårdar inom pastoratet. Kontakta förvaltningen för mer information om var de finns, tel 0171-257 00.

Askgravplatser är ett gravskick med begränsad gravrätt. Det innebär att anhöriga får vara med vid gravsättningen och att den som är gravrättsinnehavare har rätt att bestämma vem som gravsätts i graven. Gravrätten varar i 25 år. Anhöriga och gravrätts-innehavare har dock inte rätt att bestämma om askgravplatsens utseende.

I varje askgravplats finns plats för gravsättning av två askor. Varje gravplats markeras med en metall-platta med namn, födelse- och dödsdatum på de gravsatta. Metallplattorna fästs på enskilda eller gemensamma stenar, utformningen av anläggningarna skiljer mellan kyrkogårdarna. Vid alla askgravplatser finns gemensamma perenn-planteringar som vårdas av kyrkogårdsförvaltningen. Anhöriga får inte själva plantera vid gravplatsen, men det går bra att smycka med snittblommor eller gravljus vid gravplatsens smyckningsyta. Förvaltningen tillhanda-håller under vinterhalvåret en gravlykta att sätta ljus i per gravrätt.

Vid upplåtelse av en askgravplats får gravrätts-innehavaren betala en kostnad för skötseln under gravrättstiden samt gravyr av metallplattan. Kostnaden för en nyupplåten askgravplats är idag 7067:- kronor. Vid andra gravsättningen tillkommer en ny kostnad för gravyr och skötsel för den utökade gravrättstiden. När gravrättstiden går ut kan gravrätten förlängas mot en ny kostnad för gravskötsel.

Askgravplatser finns nu på Vårfrukyrkogården, Löt kyrkogård, S:t Olofs kyrkogård, Hacksta kyrkogård, Sparrsätra kyrkogård, Teda kyrkogård, Tillinge kyrkogård, Kungs Husby kyrkogård, Veckholms kyrkogård, Breds kyrkogård, Svinnegarns kyrkogård.