Foto: Mats Håkanson/Daniel Bjugård

Musik och kultur

Välkommen att ta del av församlingens musik­verksamhet – antingen som besökare på någon av våra konserter, eller genom att själv delta som medlem i någon av våra körer. Vi har också stor kulturverksamhet, med föredrag och utställningar.

Aktuellt

Foto: Magnus Selander

Engelbrekts församling lanserar modernt musikutbud med The Modern Sound och ABBA 

Engelbrekts församling är stolta över att meddela lanseringen av sitt första moderna musikutbud genom att välkomna vokalensemblen The Modern Sound till församlingen. The Modern Sound består av tio meriterade sångare som sjunger pop- och soulmusik.

Hjorthagskyrkan 3 juni: Längtan, glädje och vemod i folkton

Bo Karlsson och Djurö spelmän spelar upp till en kulturlördag med blockflöjt, fioler, dragspel, tvärflöjt och kontrabas med karaktärs- och tempoväxlingar med inspiration från Hälsingland och Stockholms skärgård. fri entré.

Nationaldagskonsert 6 juni i Engelbrektskyrkan

Vår älskade hovsångare Karl-Magnus Fredriksson hyllar vårt vackra land med vacker musik. Med sig har han skönsjungande Engelbrekts kammarkör under ledning av Bengt Eklund. Gratis är gott – fri entré.

ABBA! – Engelbrektskyrkan 11 juni

En passionerad konsert med musik av Sveriges mest älskade popgrupp. Charlott Strandberg, Ebba Irestad, The Modern Sound, Engelbrekts ungdomskörer och fantastiska musiker under ledning av Karin Bäckström. Säkra dina biljetter nu!

Sommarorgel i Engelbrekt 2023

Från den 6 juli till den 31 augusti blir det prominenta gästspel på Engelbrektsorgeln. Organisterna kommer från olika delar av Sverige såväl som från Husum i Tyskland och Åbo i Finland.

Program våren 2023

Våren i musikkyrkorna på Östermalm blir som vanligt fylld av ljuvlig musik. Temat för våren i Engelbrekt är passion. Det betyder extra mycket kärlek och lidande i allt vi gör. En av höjdpunkterna i vår är Johann Sebastiann Bachs Matteuspassion som firar 100 år i Engelbrekt.

Våra musiker

I Engelbrekts församling arbetar sju anställda musiker. Alla med gedigna utbildningar, erfarenheter och meriter samt med bagaget fullt av internationella priser och framgångar.

Artikelarkiv

Klasshöjd, tonhöjd och takhöjd i musikkyrkorna på Östermalm

Engelbrekts församling har ett välförtjänt gott rykte om att låta tonerna ta stor plats i verksamheten. Med konserter av stora mått på söndagar i Engelbrektskyrkan och Kulturlördagar i Hjorthagskyrkan finns det alltid tillgång till musik och kultur av högsta klass för Stockholms musikintresserade invånare.

J.S Bach: Matteuspassionen – 100 år i Engelbrektskyrkan

Den 6 och 7 april 2023 var speciella dagar i Engelbrektskyrkan när framförandet av »kristenhetens största verk« – Johann Sebastian Bachs Matteuspassionen – firade 100 år av framförande i Engelbrektskyrkan. Läs den spännande bakgrunden till uruppförandet »på begripligt tungomål«.

Johannespassionen

1724 uruppfördes Johannespassionen av J. S. Bach i Nicolaikyrkan i Leipzig. 299 år senare uppfördes den i scenisk gestaltning i Hjorthagskyrkan av Hjorthagens Kammarkör, Rebaroque och solister i toppklass. Läs om bakgrunden till detta praktverk.

Orgelläraren: »Jag vill ge eleverna en tro på att de kan«

Intervju med organisten och orgelläraren Kerstin Alling som har sju elever i åldrarna 8–13 år. Den 4 mars ger de sin första konsert på Hjorthagskyrkans Grönlundsorgel. Då blir det filmmusik från bl a Star Wars, Harry Potter och Sagan om ringen.

Camerata Engelbrekt  - stor musik på liten ensemble

Camerata Engelbrekt är en blandad vokalensemble med 16 sångare som nyligen flyttat in i Engelbrektskyrkan. Sedan starten i september 2016 har ensemblen haft sin verksamhet i Hjorthagskyrkan under namnet Hjorthagens vokalensemble, men kommer nu att fortsätta med nytt namn och med Engelbrektskyrkan som nytt hemvist.

African Madonna

2017 satte Karin Bäckström, organist och körledare i Engelbrekts församling, upp African Madonna i Engelbrektskyrkan. Publiken då var helt förtrollad och hänförd av föreställningen. Är det möjligt för en körledare att känna inspiration att göra samma verk om och om igen? Svaret är ja. Den 16 oktober sätter Karin återigen upp föreställningen av Felicity Laurence.

En Bachveteran med passion för Matteuspassionen

Per Berggren bor i Mariefred och är en riktig Bachveteran, han har nämligen varit på Matteuspassionen i Engelbrektskyrkan varje år sedan 1980.

Foto: Nina Fylkegård

Erik, Messiaen och fåglarna

Den 9 oktober kommer organist Erik Boström till Engelbrektskyrkan för att uppföra Olivier Messiaens mästerverk »Livre du Saint Sacrement« – det heliga sakramentets bok – med nattvarden som tema. Erik Boström är en av de stora uttolkarna av Messiaen. Själv student till mästaren har han flera gånger uppfört Messiaens musik i Sverige och internationellt.

Vadå, Stabat Mater?

Hymnen Stabat Mater Dolorosa av Giovanni Battista Pergolesi handlar om Marias sju smärtor som det kallas för inom katolska kyrkan. Texten härstammar från tidigt 1300-tal och har tonsatts genom hela musikhistorien.

Credo Symhoniacum

Den 20 november i Engelbrektskyrkan spelas Otto Olssons (1879–1964) credosymfoni från 1918. Ett monumentalverk som saknar motstycke i orgelrepertoaren. Här en intervju med organist Stefan Therstam som berättar om verket och hans relation till detsamma.

BWV 232: Musikhistoriens märkligaste och mäktigaste verk

H-mollmässan är ett verk för kör, solister och orkester av Johann Sebastian Bach. Den är en tonsättning av den kristna mässans ordinarium (fasta texter) på latin. Verket har verkförteckningsnumret BWV 232.

Höstens sista blomma. Ett möte med chipsdesignern och tonsättaren.

En krispigt kall höstdag träffar jag Gunnar Nordmark, en multikonstnär som vill beröra och hylla hösten. Nu har han tonsatt höstliga dikter av Edith Södergran, vilka ska uruppföras av Hjorthagens kammarkör den 16 oktober.

Från suzuki till egen stråkkvartett

Träffa församlingsbon och violinisten Ylva Magnusson som brinner för det lokala kulturlivet i Hjorthagen.

Hovsångaren och hårdrockaren om saknad och diktarkärlek

En intervju med vännerna Bengt Eklund, organist i Engelbrekts församling, och Karl-Magnus Fredriksson, hovsångaren som enligt tidningen Opus »är sin egen genre«. De två har en lång historia med Matteuspassioner och andra konserter tillsammans bakom sig.

Janne ger klang och kärlek åt våra orglar

Jan Börjeson - eller Orgel-Janne som han även kallas - är orgelbyggare. Just nu håller han på att renovera orglarna i Engelbrekt och Hjorthagen. Vi träffade honom en förmiddag i Hjorthagskyrkan.

Pianonoter

Har musiken tystnat?

När pandemin och nedstängningarna var ett faktum stod våra musiker utan publik. Nu har ett år gått och vi ser tillbaka på ett mycket annorlunda musikår. Men nej, tyst har det inte varit.

Mer om musik och kultur

Kulturlördag i Hjorthagen

Välkomna till en mångfald av kulturprogram i Hjorthagskyrkan, alltid samma tid och samma plats. Programmet börjar kl 15:00. Begränsat antal platser.

Körer i Engelbrekts församling

Körsång är en viktig del av Engelbrekts församlings musikliv. Att sjunga i kör kan ge så mycket mer än att bara sjunga tillsammans. Oavsett ålder eller erfarenhet kan du säkert hitta en kör som passar dig.

Följ Musik i Engelbrektskyrkan och Hjorthagskyrkan i sociala medier: