Meny

Begravning

Ofta kanske man förknippar begravning med något tungt och jobbigt, men istället kan begravningsgudstjänsten bli en ljus stund att minnas mitt i sorgens mörker.

 

FRÅN OCH MED SÖNDAG 29 MARS KAN VI INTE HA SAMLINGAR MED FLER ÄN 50 DELTAGARE I KYRKAN!
På grund av Covid-19 har beslut fattats om förbud mot sammankomster med över 50 deltagare

Före begravningen

När det gäller att ordna med begravningen är det vanligast och enklast att de anhöriga först tar kontakt med en begravningsbyrå som i sin tur tar kontakt med oss. Med begravningsentreprenören diskuterar man tid och plats, kista, urna, blommor, musik, gravplats mm. När det sedan blivit bestämt när och var begravningen ska äga rum så tar den präst som är aktuell kontakt med den anhöriga. Då bestämmer vi tid för samtal. Under samtalet med prästen pratar man om själva gudstjänsten och går igenom det hela mer i detalj. Det går bra att prata om tankar runt psalmer och musik eller om man har andra speciella önskemål. Vi vill också gärna veta lite om den avlidne för att få en bild av personen. Tillsammans försöker vi komma fram till hur begravningsgudstjänsten ska se ut för att det ska bli en fin stund att minnas.

Begravningsgudstjänsten

När det gäller själva gudstjänsten kan den se lite olika ut. De anhöriga kan stå och hälsa på gästerna vid kyrkporten, men det går också bra att gå in i kyrkan och sätter sig direkt och istället hälsa efteråt. Det här alternativet kan kanske kännas lite lugnare. Begravningsgudstjänsten brukar inledas och avslutas med orgelmusik. För att det ska vara begravning enligt svenska kyrkans ordning ska gudstjänsten innehålla två eller tre psalmer. Det går också bra att ha solosång och en del vill att vi ska spela musik från en cd-skiva. Vid själva begravningsakten finns det ett alternativ till det traditionella momentet att lägga jord på kistan, då säger prästen liknande ord men gör korstecken över kistan istället. En del tycker det här alternativet känns mindre tungt och passar ofta bra i vår tid då de flesta väljer kremering. Oftast tar man avsked vid kistan inne i kyrkan. Efter gudstjänsten väljer många att samlas i något av våra församlingshem för minnesstund.

Bårtäcke, Djurö kyrka
Bårtäcke, Djurö kyrka

I Djurö kyrka finns ett bårtäcke att låna till kistan.

För förslag på musik som passar vid begravning går det bra att gå in och lyssna på www.kyrkomusik.se eller www.begravningar.se/musik

 

 

Bild: ÅM