Temakvällarna med fokus på mellanöstern, hur gick det?

Nyhet Publicerad Ändrad

Vad gör egentligen pastoratets arbete med fokus på mellanöstern? Karin Opperdoes berättar om sin upplevelse om att vara delaktig i pastoratets arbete med fokus på Mellanöstern

Ökad nyfikenhet och insikt

Det har varit intressant och givande att vara med och utforma temakvällarna kring Mellanöstern. En del av världen, som så länge varit och ofta är i fokus i nyhetsrapportering, där krig och förtryck beskrivs. Här finner vi helig mark för tre religioner och det är en del av världen varifrån många flyktingar kommit till Sverige.

Med temakvällarna har min nyfikenhet på att förstå mer av livet i denna del av världen vuxit. Insikten om hur komplex situationen är har funnits redan innan, men blivit  än mer påtaglig.

Det är viktigt att försöka gå i någon annans skor en bit längs vägen.

Det börjar i det lilla

Lusten att vara med och förändra attityder och förutfattade meningar har kommit med insikterna. Ytterst handlar det om att återupprätta människovärdet genom förändring av medmänniskors livsvillkor. Den förändringen börjar i det lilla. Under temat har flera olika perspektiv på Mellanöstern lyfts fram och fler blir det i höst. Jag hoppas det skall bidra till att nyansera bilden av människor och liv i denna del av världen. En del av vår värld full av rikedom på liv kultur och tro. 

Det är viktigt att försöka gå i någon annans skor en bit längs vägen. Kanske enda sättet, att på riktigt, förstå en annan människa. Därför är jag med kring temat Mellanöstern.

Mellanöstern i fokus

Internationella gruppens program lyfter Mellanösterns många nyanser under 2019.Hela projektet avslutas med en resa till Jerusalem med omnejd runt påsk 2020.  Läs mer om arbetet