Mellanöstern i fokus

Vill du lära dig mer om livet, religionerna, människorna och konflikterna? Internationella gruppens program lyfter Mellanösterns många nyanser under 2019.

Program för hösten 2019

Alla intresserade är välkomna! Fri entré!

Flykt och främlingskap

Tisdag 3 september kl. 18 i Carl Johans församlingshem, Carl Johans kyrkoplan 1

En kväll om att leva i väntan. Om livet i Afghanistan, flykten och livet i Sverige. Hur var det och hur blev det? Om tilltro, rädsla och hopp. Afghanska röster berättar.

Vägbeskrivning

Författarsamtal Samar Yazbek

Fredag 27 september kl. 18 på Stadsbiblioteket, Trappscenen, entréplan

Möt den syriska författaren Samar Yazbek som i sin senaste bok har fokuserat på de tysta, tystade aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd kastar ett nytt ljus över konflikten i Syrien och de sociala strukturer som bidrog till revolutionens misslyckande och ger en unik röst åt krigets kvinnliga aktörer. I samtal med Ulrika Nandra, journalist och författare. Vi ses 30 min innan!

Kulturnatta för fred

Fredagen den 25 oktober kl 18.00 i Högsbo kyrka

Är vi rädda för ett nytt världskrig eller hoppas vi på världsfred? Perspektivet gör skillnad. Kulturnatta i Högsbo kyrka blir en resa genom rädsla, frustration, vila, fest och hopp för fred från olika kulturella och musikaliska perspektiv. Håll ögonen öppna för mer info om programmet på församlingarnas hemsidor och Kulturnattas program.

Svenska kyrkan i världen

Internationellt arbete är en självklar del av Svenska kyrkan med påverkansarbete, insamlingar och katastrofhjälp. I konfliktområden finns ACT-alliansen på plats med akut hjälp eller stötta människor som på olika sätt lever i utsatthet. För att världen ska bli lite bättre.

Lokala engagemang

Mellanöstern är sedan länge ett oroligt område, och något som vi läser och hör om ofta. Men hur ser människors vardag ut, bortom nyhetsrapporteringen? Vad ligger bakom konflikterna och är fred möjligt? Vilken roll har religion? Kan konst och film förändra?

I Carl Johans pastorat har Internationella gruppens ideella krafter har satt ihop ett superintressant program för året, med fullt fokus på att fylla kunskapsluckorna!

Resa till Jerusalem

Projektet sträcker sig över hela 2019, och programmet ges på olika platser varje gång. Du behöver inte boka plats, det är bara att dyka upp!

Hela projektet avslutas med en resa till Jerusalem med omnejd runt påsk 2020. Till den finns det ett begränsat antal platser. I resan ingår förberedelser i form av studiecirkel. Efteråt delar vi tillsammans med oss av våra upplevelser i pastoratet. Finansieringen är till största del den egna. Anmälan öppnar 1 september och skickas till susanne.andersson@svenskakyrkan.se

Vem, vad och var i det Heliga Landet?

25 Mars, kl. 18
Oscar Fredriks församlingshem

Gustaf och Ingrid Ödquist som bott och arbetat för Svenska kyrkan i Jerusalem berättar om platserna, livet och konflikten.

Den judiska påskhögtiden Pesach

9 maj, kl. 18
Göteborgs Synagoga

Vad är Pesach och hur firas den? Hur är det att vara jude/judinna i Sverige och världen? Studiebesök i Göteborgs Synagoga.

Inför besöket i Synagogan ber vi om anmälan till Marika Palmdahl.

Den muslimska fastemånaden Ramadan

22 MAJ KL 18.00
BOSNISKA MOSKÉN

Vad är Ramadan? Hur är det att vara muslim i Sverige och världen? Imamen Fuad Colic berättar. Studiebesök i Bosniska moskén.