Lyssna

Nyhet / Publicerad 19 september 2019 / Ändrad 24 september 2019

26-29 september. Se människan – Svenska kyrkan på Bokmässan

Vi deltar med flera punkter båda på Bokmässan och i kyrkorna. Vi har listat alla programpunkter där vi medverkar.

Svenska kyrkan är Bokmässans största samarbetspartner och varje år medverkar Svenska kyrkan med programmet Se människan. I år är mässans tema jämställdhet och vi ställer frågan hur teologin kan bidra till diskussionen om kvinnor, män, sex och religion.

Tre frågor till Pontus Bäckström, församlingsherde i Carl Johans församling.  Pontus  medverkar 27 september på Våra tungor smakar våld och 29 september Kampen för att vara ok.

Hur kommer det sig att ni är med på Bokmässan?

Svenska kyrkan har sedan många år tillbaka en närvaro på Bokmässan. På Se Människan-scenen samtalar präster, biskopar, teologer och andra kyrkliga medarbetare med författare om deras böcker.

Varje dag inleds med morgonbön och på söndagen firas det en litterär gudstjänst, som direktsänds i radions P1, där författare och deras böcker får mötas i gudstjänstens form och språk.

Varför är det viktigt?

På bokmässan kan kyrkan möta sina medlemmar i ett större forum än våra egna, det är en möjlighet för kyrkan och kulturen att mötas. Och i grund och botten har ju både kulturen och kyrkan samma grundfråga: vad är det att vara människa?

Vad utmärker kyrkans scen från de andra?

Där får samtalet om boken ta tid och fokus ligger inte på att sälja böcker utan att lyfta upp de existentiella frågor som väcks i böckerna och som ofta knyter an till kyrkans berättelser och bilder.

Torsdag 26 september
kl. 19–20.30 i Carl Johans kyrka.
HOLY ROCK. DE 10 BÄSTA RELIGIÖSA LÅTARNA - FREDRIK STRAGE LISTAR.

Popkulturens apostel Fredrik Strage återvänder till Carl Johans kyrka. I föreläsningen ”Holy rock - de bästa religiösa låtarna” pratar han om utifrån 10 poplåtar med religiöst tema. Läs mer

Fredag 27 september
Kl. 13.30–13.50. Se människan-scenen på Bokmässan.
VÅRA TUNGOR SMAKAR VÅLD

Transaktivisten och skådespelaren Saga Becker debuterar med romanen Våra tungor smakar våld som speglar en självupplevd verklighet med destruktivt missbruk och livsomvälvande förälskelse. Samtal med Pontus Bäckström, församlingsherde i Carl Johans församling.

Medarrangör: Leopard förlag

Fredag 27 september
Kl 18–18.20 Se människan-scenen på Bokmässan.
DE MÅNGA RÖSTERNAS BERÄTTELSE

Marit Kapla har intervjuat så gott som alla de vuxna invånarna i byn Osebol vid Klarälven. Några har bott här i generationer, andra är nyinflyttade. Vilken bild framträder, när många röster talar om en plats? Samtal med Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggs församling.

Medarrangör: Teg Publishing

Lördag 28 september
Kl. 11–11.20. Se människan-scenen på Bokmässan.
LIVSHISTORIA I NYTT LJUS

Med romanerna Crème Fraîche, Ja och Transparence påverkade Suzanne Brøgger en hel generation läsares syn på relationer, frihet, sex och skapande. Nu har hon skrivit samman dem i ett nytt ljus i nya boken Koral. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf, präst i Carl Johans församling.

Medarrangör: Norstedts

Lördag 28 september
Kl 19 i Carl Johans kyrka.
TEXT OCH MUSIK: MATTIAS BJÖRKAS (VASAS FLORA OCH FAUNA)

Han kommer till Carl Johans kyrka för att framföra några sånger och samtala med prästen Ludvig Lindelöf om längtan, skönhet och det som döljer sig bakom orden i sångerna. Läs mer.

Söndag 29 september
Kl 11 i Masthuggskyrkan
MÄSSA MED FÖRFATTARSAMTAL. Malin Lindroth pratar om sin bok ”Nuckan” med präst Lars Gårdfeldt.

Malin Lindroths bok Nuckan, presenteras som ”ett befrielseprojekt, ett ifrågasättande av de normer som vi fortfarande är så knutna till och kanske blinda inför och ett beredande av plats för den större berättelsen om kärlek, makt och relationer.” Lars Gårdfeldt leder samtalet kring boken och Lindroths författarskap. Läs mer.

Söndag 29 september
Kl. 11–12. Scenen F2 på Bokmässan.
JAG OCH DU – LITTERÄR GUDSTJÄNST

En litterär gudstjänst på söndagen, i år med historikern Dick Harrison, författarna Judith Kiros och Olivia Bergdahl. Gudstjänsten leds av Ludvig Lindelöf, präst i Carl Johans församling.

Människan blir genom du:et ett jag, skrev filosofen Martin Buber. Det är genom att se att den andre är en människa som jag blir mänsklig. Om vi tvärtom förhåller oss till andra som att de var mindre verkliga än vi förlorar livet sin mening och essens. Denna gudstjänst undersöker Bubers tanke genom läsning av litterära texter, musik, Bibelns ord och kyrkans rit.

Söndag 29 september
Kl. 14–14.45. Scenen F2 på Bokmässan. Kräver seminariebiljett.
PROBLEMET MED MÄN (upprrepas på  SE MÄNNISKAN-SCENEN kl. 15.15)

Våra bilder och föreställningar förknippade med manlighet påverkar pojkar och mäns livskvalitet och är en viktig bakomliggande faktor när kvinnor förtrycks och utsätts för sexuellt våld och trakasserier. Samtidigt hörs idag nykonservativa röster, exempelvis Jordan Peterson, tala om att västvärlden behöver en återgång till en mer traditionell manlighet. Hur ser dagens attityder och värderingar kring manlighet ut och vart är vi på väg? Svenska Dagbladets Ivar Arpi, som arbetar på en bok om genusteorins ställning inom universitetsvärlden, samtalar med författaren Musse Hasselvall och prästen och feministen Ludvig Lindelöf. Samtalet leds av Eric Schüldt, journalist.

Arr: Svenska kyrkan

SÖNDAG 29 SEPTEMBER.
KL. 15.15-15.45 SE MÄNNISKAN-SCENEN PÅ BOKMÄSSAN
PROBLEMET MED MÄN

Våra bilder och föreställningar förknippade med manlighet påverkar pojkar och mäns livskvalitet och är en viktig bakomliggande faktor när kvinnor förtrycks och utsätts för sexuellt våld och trakasserier. Samtidigt hörs i dag nykonservativa röster, exempelvis Jordan Peterson, tala om att västvärlden behöver en återgång till en mer traditionell manlighet. I detta panelsamtal medverkar Svenska Dagbladets Ivar Arpi, som arbetar på en bok om genusteorins ställning inom universitetsvärlden, författaren Musse Hasselvall och prästen och feministen Ludvig Lindelöf. Samtalet leds av Eric Schüldt, journalist.

Arr: Svenska kyrkan

Söndag 29 september
Kl.16.30–16.50. Se människan-scenen på Bokmässan.
KAMPEN FÖR ATT VARA OK

Åke Edwardson talar med Pontus Bäckström om sin roman Bungalow, historien om en far som söker sin försvunna dotter. En jakt som för honom till andra sidan jorden och platser han själv varit på 45 år tidigare. Samtal om kampen för att bli nykter och vara pappa och sökandet efter identitet.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag

Pilgrim

Pilgrim har även en monter där Ewa Hellström-Boström daligen pratar om pilgrimsvandringar och hur man planerar inför en vandring mm.
Monternummer E05:31.
26 september kl 14.
27 september kl 14.
28 september kl 14.
29 september kl 11.

Länk till Pilgrims hemsida i Göteborg